Servírka v Podbořanech, průvodkyně v Krásném Dvoře. Studentky pomáhají na brigádách

Alla Želinská 2020-08-14 14:18:00

Letní brigáda patří už tradičně k prázdninové náplni mnoha českých studentů, středoškoláků i vysokoškoláků. Mladí lidé poznají nové kolegy, získají zážitky a zkušenosti z nového prostředí a hlavně si „vlastníma rukama“ sami pro sebe vydělají zaslouženou výplatu, kterou mohou použít třeba na nějakou věc, po níž řadu týdnů či měsíců toužili.

Na brigádu hned od začátku prázdnin nastoupily i dvě studentky z Podbořanska. A obě zůstaly v domovském regionu: Sarah z Podbořan pomáhá v restauraci Slovanka a Markéta z Lubence pracuje na zámku v Krásném Dvoře.

Sarah Wanglerová studuje gymnázium v Podbořanech a od července mohou usměvavou dívku vidět návštěvníci v restauraci Slovanka. Sympatická studentka nosí hostům objednané jídlo i nápoje. Jak říká, letní brigády má ráda, už jich zažila několik. „Před třemi lety jsem byla na své první brigádě, a to v podbořanské cukrárně, kde jsem dělala celé léto. Byla to super brigáda se super kolektivem a také jsem tam přibrala i nějaké to kilo navíc. Tolika sladkostem v cukrárně nikdo neodolá,“ směje se Sarah. Minulý rok zcela změnila obor a z potravinářství se přesunula do průmyslu. „Chtěla jsem si koupit několik finančně náročnějších věcí, takže jsem zkusila něco jiného, práci v Izopolu. To mě také bavilo, ale ve fabrice bylo dost horko,“ vzpomíná. Letos zase podle ní bylo těžší najít si brigádu kvůli koronavirové pandemii. Továrny často ani brigádníky nepřijímaly. „Jsem tedy moc ráda, že se pro mě našla možnost práce tady na Slovance, hned jsem jí využila. Docela mi to jde a pro mě je výhodou i to, že když mi to půjde dál a bude mě to i dál bavit, budu moci sem chodit pomáhat nejen v létě, ale i během posledního ročníku na gymnáziu, který mě teď od září čeká,“ pochlubila se Sarah.

Na zámku v Krásném Dvoře zase provází návštěvníky studentka Markéta Pavlíková z Lubence. Je to dívka s uměleckou duší, studuje plzeňskou konzervatoř, už dokončila výuku na klavír a nyní studuje varhany – během léta absolvuje varhanní kurzy v Úterý, masterclass barokního orchestru v Plzni a soustředění s orchestrem pro soudobou klasickou hudbu na Šumavě. Pro ni je působení na zámku víceméně její první brigádou, jak říká. „Tato brigáda je v podstatě jediná, kterou jsem zkusila, protože jsem hned po maturitě začala učit na základní umělecké škole. Provázím tady ale už čtvrtou sezónu, brigáda vždy končí na konci turistické sezóny v říjnu,“ vysvětlila Markéta.

Práce na zámku ji i po čtyřech letech pořád baví, protože se při ní člověk hodně věcí naučí. „Pracovat jako průvodkyně je přínosné, člověk si začne uvědomovat historické souvislosti. A pokud pak ještě navštěvuje další památky, vzdělává se dál. Průvodce také musí umět reagovat na podněty a dotazy návštěvníků a já jsem se díky provázení naučila mluvit před velkou skupinou lidí. Jen je to trochu náročné pro hlasivky. Také ráda provázím kostýmované prohlídky, protože mě baví práce s dětmi,” dodala Markéta.

Na zámek dojíždí více mladých průvodců, většinou jsou to studenti z okolí, třeba z gymnázia v Podbořanech, nebo provázejí na zámku v rámci praxe na školách.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video