Sklizeň chmele odstartovala

2020-08-18 14:56:00

Na začátku tohoto týdne se rozběhla sklizeň chmele u prvních pěstitelů chmele v Žatecké chmelařské oblasti. Mezi prvními sklízenými chmelnicemi byly porosty v obcích Obora, Strkovice, Dobroměřice, Stekník, Holedeč, Lhota nebo Postoloprty.

Většina podniků ze všech chmelařských oblastí České republiky se do sklizně zapojí okolo víkendu od pátku 21.srpna, uvedl předseda družstva CHMELAŘSTVÍ Zdeněk Rosa. Pěstitelé začali sklizeň s odrůdou Žatecký poloraný červeňák, ale brzy přijde na řadu také odrůda Premiant. Konec sklizně pak bude patřit odrůdám Sládek, Kazbek a Saaz Late. Bouřky v uplynulém týdnu vedly k pádu cca 60 ha chmelnic ve všech českých chmelařských oblastech

Pěstitelé chmele v České republice investovali opět do řady modernizací u technologií pro česání a sušení chmele k zachování vysoké kvality českého chmele. V tomto ohledu velmi pomáhá Program rozvoje venkova.

Nové technologie česání chmele předalo CHMELAŘSTVÍ (závod Mechanizace) pěstitelům například v Liběšovicích, Postoloprtech, Siřejovicích nebo Senici na Hané. Na příjem jsou již připraveny a postupně nachlazovány sklady chmele CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec. Připravena pro zpracování chmele od začátku září je také linka na zpracování chmele družstva v Žatci. Družstvo zároveň pěstitelům poskytuje servis technologií a náhradní díly.

Současná omezení v cestování povedou k neobvyklé situaci po sklizni chmele, kdy podle obchodní společnosti BOHEMIA HOP, a.s. nepřijede na přehlídku sklizňových vzorků většina zahraničních zákazníků od USA po Japonsko a vzorky budou zasílány pivovarům poštou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video