Obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík: Z krize nejsme naštěstí až tolik pocuchaní

PR článek 2020-08-25 10:23:00

Pivovarnictví je jedním z mnoha oborů, který vlivem omezení souvisejících s Covidem 19 utrpěl značnou újmu. O tom, jak si s tím poradili v Žateckém pivovaru, ale i o dalších novinkách z tradičního žateckého podniku, jsme si povídali s obchodním ředitelem Radkem Vincíkem (na snímku).

Jak hodnotíte v pivovaru uplynulý půlrok?

Pro Žatecký pivovar to bylo stejně těžké období, jako pro celý pivovarský průmysl. Z důvodu přijatých opatření vůči epidemii coronaviru jsme přišli v měsících březen až květen o podstatnou část prodeje sudové ho piva a i když se nám podařilo ihned po odvolání těchto opatření převážnou část prodejů vrátit zpět, spousta hospod či restaurací již zůstala natrvalo uzavřená.

Naštěstí se nám poměrně dařilo na zahraničních trzích, takže v porovnání s dalšími pivovary jsme z této krize nevyšli tak moc pocuchaní.

Všimli jsme si nových etiket na žateckých pivech…

Nové etikety jsou jedním z obětí těchto opatření. Na jejich vývoji jsme pracovali něco přes rok a v okamžiku, kdy jsme s nimi vyšli na trh, přišla epidemie a jejich přítomnost na láhvích se obešla bez velkého zájmu spotřebitelů. Nicméně postupem času se nám nějaká zpětná vazba dostala, a proto mohu konstatovat, že převážná část hodnotících příspěvků byla kladná.

Obyvatelé i návštěvníci Žatce si všimli velké stavební aktivity v pivovaru i v nejbližším okolí. O co šlo?

V roce 2016 jsme začali s rozsáhlou rekonstrukcí budov v areálu pivovaru, nejprve jsme přestavěli nakládací rampu na přední straně pivovaru, poté následovala rekonstrukce vnitřního dvora pivovaru, a na počátku roku 2018 jsme začali s úpravou budov na vnějším dvoře. Tato stavební aktivita pokračovala v roce 2019 a v roce 2020 rekonstrukcí historického domu čp. 85 na rohu Horovy ulice a žateckého náměstí, kde jsme v polovině srpna slavnostně otevřeli Muzeum pivovarnictví Žatecka.

V nedávné době vzniklo mnoho minipivovarů, které přišly na trh s neobvyklými, až exotickými druhy piva. Reagujete nějak na tento trend?

Žatecký pivovar je charakteristický svými jedinečnými výrobními prostory a z nich vycházejícím výjimečným výrobním postupem vaření piva. Téměř všechny pivovary se ve svých reklamách odvolávají na staleté tradice, ale v Žateckém pivovaru je to skutečně pravda. Třírmutový dekokční způsob vaření, hlavní kvašení v otevřených spilkách a zrání v ležáckém sklepě bez krácení doby ležení, to jsou atributy, které již v mnoha pivovarech nenajdete. Jestli se nějaký pivovar dá označit slovy řemeslný pivovar, potom je to Žatecký pivovar.

A co minipivovary, lze je také označit za „řemeslné pivovary“?

To bychom se museli dohodnout nejprve na definici pojmu „řemeslný pivovar“ a to by nebylo vůbec jednoduché. Z pohledu toho, že jejich jednotlivé várky jsou většinou velmi malé, si já osobně myslím, že se takto označovat mohou, ale vím, že mnoho sládků, vzhledem k technologii vaření piva, kterou běžně používají tyto minipivovary a která má blíže k technologiím velkých nadnárodních pivovarů, by slovo „řemeslný“ ve spojení s minipivovarem nepoužilo.

Projevuje se na trhu nějakým způsobem úbytek zákazníků?

Samozřejmě, že projevuje. A to nejen tím, že pivovary méně prodávají, ale také v praktikách některých velkých firem, které nutí své obchodní zástupce k dosti nekalým praktikám s cílem napravit klesající prodej.

Jakých praktikách?

Nejen my se setkáváme s cíleným šířením pomluv o kvalitě piva, se šířením „zaručených“ zpráv ze zákulisí pivovaru s cílem oslabit loajalitu zákazníků k určité značce. Většinou se jedná o snahu neúspěšných a zhrzených jedinců, kteří se dají koupit pro toto tzv. „dělání zle“. Není to ovšem jen náš poznatek, jsme ve spojení i s jinými nedalekými pivovary a ty se potýkají se stejnými „zaručenými“ zprávami jako my. Více se o tom rozšiřovat nechci, neboť naši žatečtí příznivci jsou poměrně znalí „pivaři“ a umějí si udělat obrázek sami.

Co připravujete do blízké budoucnosti?

Rádi bychom připravili nějaká inovovaná balení našich výrobků na předvánoční trh, možná i zkusíme nabídnout zákazníkům nové pivo, které teď ještě nechci prozrazovat. Rádi bychom v příštím roce pokračovali i v rekonstrukci další části pivovaru, ale vzhledem k situaci, která v souvislosti s covidem 19 v současné chvíli panuje, jsou všechny tyto plány velice nejisté, takže si především všichni přejeme, aby se tato epidemie rychle zvládla a naše prostředí se opět uvedlo do normálu.

Letošní Dočesná byla zrušena, připravuje pivovar něco za tuto akci?

Letos byl bohužel v květnu zrušen i tradiční Chmelfest, nejen Dočesná, ale my bychom přece jen rádi něco pro naše příznivce udělali. V sobotu, 5. září, proto chceme pozvat všechny Žatečáky i lidi z okolí na koncert rockových kapel ze Žatce nebo s Žatcem nějak spřízněných. Koncert bude na předním dvoře v pivovaru, kde bude stát podium, a ve vnitřním dvoře budeme nabízet piva z našeho sortimentu a klidné posezení.

Děkujeme za rozhovor


Foto: archiv R. Vincíka

Napsal(a): PR článek

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video