Den otevřených dveří ve vodárně

Redakce 2011-03-26 18:53:00

Minulou sobotu 26. března uspořádalo Ekologické centrum Žatec s podporou partnerů Města Žatce a Mikroregionu Žatecko a ve spolupráci s dodavatelem vodohospodářských služeb, společností Severočeské vodovody a kanalizace Den otevřených dveří úpravny pitné vody v Holedeči.

Akce začala od 9 hodin. Návštěvníky provedl František Fedor, manažer provozu úpraven vody, jednotlivými budovami a zajímavě povyprávěl a vysvětlil, jak probíhá celý proces úpravy vody od čerpání podzemní vody z vrtů v hloubce 60 až 120 metrů přes její úpravu až po distribuci do vodovodního řadu. Při výkladu použil jak grafy, tak vysvětloval jednotlivé procesy přímo na strojním zařízení. Vysvětlil, jak se voda provzdušňuje, filtruje, proč a v jakých dávkách se do ní přidává vápník, chlór, manganistan draselný a albaphos, který tlumí korozivních vlastnosti vody.

Na závěr si mohli návštěvníci zasoutěžit  s vyplněním anketního lístkem o  skleněnou karafu. Děti dostaly na památku drobné dárky a dospělí mýdla. U vodního baru také mohli ochutnat vodu natočenou přímo v úpravně, kde byl znatelněji cítit chlór, než ve vodě z kohoutku. Od 9 do 13 hodin proběhlo pět prohlídek. Letos proběhl den otevřených dveří již podruhé, odhadem přišlo okolo 250 návštěvníků. V loňském roce jich bylo přibližně osmdesát.  Akce se konala ku příležitosti Světového dne vody.

(sal)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video