Muzeum pivovarnictví je již otevřeno! Návštěvníky zaujme moderně pojatou expozicí

Hedvika Mašková 2020-08-27 12:19:00

Po cirka dvaceti měsících rekonstrukce historického měšťanského domu čp. 85 na Žižkově náměstí v Žatci se v něm konečně podařilo otevřít muzeum pivovarnictví. Výstavba muzea byla provedena v rámci dotace ministerstva pro místní rozvoj. Celkový náklad činil přibližně 14 milionů korun. Slavnostní otevření muzea se odehrálo minulou středu.

,,Když se řekne ,,Žatec“, tak si každý představí chmel, ale Žatec je od středověku také velmi silně spojen s pivovarnictvím, o čemž se moc nemluví. Především nebylo toto téma dosud zpracované. Jsem proto velice rád, že jsme se mohli tohoto úkolu zhostit,“ sdělil při slavnostním otevření jednatel firmy Dej Bůh štěstí, která je zhotovitelem expozice žateckého muzea pivovarnictví.

Expozice muzea zaujme návštěvníky svým moderním a osobitým provedením, kde kvantita je nahrazena kvalitou a malý prostor muzea je zastíněn velkými zážitky. Ve čtyřech místnostech představuje vaření piva v Žatci od středověku až po založení měšťanského pivovaru a zahájení výroby v roce 1801, samotný měšťanský pivovar od postavení budovy až po rok 1989, technologii výroby piva na unikátních snímcích Dreherova pivovaru a také pivovarnictví na Žatecku. Součástí expozice je i interaktivní hra, při níž si může každý zkusit uvařit vlastní pivo. Dole ve sklepě je na velkém plátně promítáno video, kde je možné na starších záznamech vidět, jak se vyrábělo pivo za první republiky.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video