Do Hříškova se sjel rekordní počet historických vozů

Lucie Steklá 2020-08-31 10:50:00

Hříškov (lus) Každý rok se v Hříškově koná sraz historických vozidel a vždy má úspěch, jak mezi vlastníky vozů či motorek, tak u návštěvníků, kteří jezdí obdivovat nablýskané krasavce. Letos byl ale sraz opravdu rekordní.

,,Ani nevíme, jak naše poděkování začít, neboť jste nám doslova ,,vyrazili dech“. Není nám vůbec jasné, jak jste to v sobotu 25. července dokázali,“ řekla v pondělí ke srazu historických vozidel v Hříškově za pořadatele Gabriela Kabourková, která sraz letos pořádala spolu se svým otcem Jindřichem Kabourkem a bratrem Dušanem za pomoci několika přátel již poosmé. V hlase neskrývala nadšení ani údiv nad sobotním vydařeným srazem. Aby ne, do Hříškova se totiž sjel rekordní počet historických vozů, motorek za celou dobu jeho pořádání.   

,,Oficiální začátek srazu byl plánován na desátou hodinu a již patnáct minut před tímto termínem dosáhlo číslo počtu registrovaných účastníků hodnoty 140! ,,Zástupy aut, traktorů a motocyklů, které se na nás k hříškovské sokolovně valily, byly ne-konečné a zastavily se na, ani ve snu, neočekávaném čísle 283!,“ vypočetl J. Kabourek.

Přání, aby se sraz uskutečnil, setkat se konečně s přáteli a příznivci historie, se pořadatelů i návštěvníkům vyplnilo. I přes stále hrozící riziko, že mohou být, vzhledem k všem známé situaci ohledně epidemie koronaviru, sraz nakonec proběhl na jedničku s hvězdičkou.

Návštěvníků byly stovky a majitelů historických skvostů se sjelo ve výborné náladě ze všech koutů republiky bezmála tři sta. ,,S nadšením hlásili, že přijíždí nejen z blízké-ho okolí, ale také z Jablonce nad Nisou, Mariánských Lázní, Chodové Plané, Prostějova, a dalších krásných zákoutí. Byla tu spousta nových skvělých lidí, kteří si k nám našli cestu letos poprvé. Jsme za to moc rádi a věříme, že se i příští rok přidáte mezi partu našich stálých milých hostů a stanete se její součástí,“ dodal Kabourek.

Také letos krátce po poledni se nekonečná kolona vozidel vydala na přibližně čtyřicet kilometrů dlouhou vyjížďku obcemi Bedřichovice, Sulec, Toužetín, Donín, Vrbno nad Lesy, Hřivčice, Peruc, Slavětín, Veltěže, Černčice, Blšany u Loun, Cítoliby, Brloh, Smolnice, Nová Ves.

Hostem letošního srazu byl Míra Kalina. ,,Pozvali jsme člověka z blízkého okolí, našeho kamaráda a neskutečného ,,bojovníka“, který si zaslouží obdiv nás všech za to, co v životě dokázal, Míru Kalinu. Přesto, že jsme mu slíbili, že nebudou probíhat žádné formality, na které si, díky své skromnosti, nepotrpí, nedokázali jsme náš slib dodržet. Byli jsme totiž přesvědčeni o tom, že by lidé měli alespoň v krátkosti slyšet Mírův pří-běh. To, že si získal jejich uznání během ně-kolika minut, přítomní potvrdili sami svým potleskem, když jste přerušili naši řeč o něm. Zmínili jsme, že Míra v rámci 10. ročníku svého projektu Běh o život běžel před několika týdny osobně trasu z Ostravy do Loun. Výtěžek ze všech ročníků tohoto běhu věnuje zdravotnickým zařízením na nákup potřebného zařízení,” řekl Kabourek.  

K očekávanému vyhlášení vítězů a předá-vání pohárů v kategoriích osobní automobil, terénní vozidlo, traktor a motocykl přistoupili pořadatelé po druhé hodině odpolední. Účastníkům srazu předali tři poháry nesoucí název Cena pořadatele. Letos svým favoritům tři poháry předala také starostka obce Hříškov. 

K očekávanému vyhlášení vítězů a předávání pohárů v kategoriích osobní automobil, terénní vozidlo, traktor a motocykl jsme přistoupili po 14 hodině. Následovalo předání 3 pohárů nesoucí název Cena pořadatele a v letošním ročníku svým favoritům 3 poháry předala taktéž starostka obce Hříškov.

Výherci v jednotlivých kategoriích se v letošním roce stali: V kategorii osobní automobil se na 1. místě umístil majitel automobilu AERO 500, r.v. 1931, Václav Říha, na 2. místě majitel automobilu Tatra 603/1, r.v. 1959, Jiří Eisner a na 3. místě majitel automobilu Mercedes Benz, r.v. 1971, Martin Paus.

V kategorii terénní vozidlo se umístili účastníci v následujícím pořadí: 1. místo obsadil se Škodou 1101P, r.v. 1949, stejně jako v loňském roce, Jaroslav Štika, 2. místo získal s vozem značky KDF 166, r.v. 1943, Vratislav Smetana a 3. místo obsadil s terénním vozem Ford GPW, r.v. 1942, Martin Štika. Ze všech zaregistrovaných 66 motocyklů si 1. místo vybojoval majitel motocyklu Jawa 500 OHC + side, r.v. 1958, Josef Valta, 2. místo obsadil s motocyklem Jawa 350 pérák, r.v. 1953, Vlastimil Kraitl a na 3. místě se umístil pan Josef Helus s motocyklem ČZ skútr, r.v. 1962.

Majitelé traktorů obsadili první tři místa následovně: 1. místo získal traktor Škoda, r.v. 1947, majitele Stanislava Čecha, 2. místo Zetor 15, r.v. 1949, jehož majitelem je Vojtěch Petržílek a na 3. místě se umístil, stejně jako v loňském roce, pan Vladimír Kočí s traktorem Zetor 25A, r.v. 1950.

„Cenu pořadatele“ získali v letošním roce majitelé krásných vozidel v následujícím složení: 1. místo obsadil Jiří Provazník se svým krásným vozem značky Ford V8, r.v. 1939. Dokonalost tohoto vozu byla podtržena nádherným stylovým oblečením majitelů, kteří si při přebírání ceny získali velký potlesk a obdiv všech. Druhé místo v kategorii cena pořadatele získal Pavel Veselovský se svým hasičským vozem Mercedes Benz, r.v. 1979 a na 3. místě se umístil se svým motocyklem značky Dněpr MT 9, r.v. 1974, Karel Mareš. Starostka Obce Hříškov, Jana Kalašová, předala pohár za první místo s dojemným proslovem hlavnímu pořadateli srazu, Jindřichu Kabourkovi, neboť on je vlastníkem vozu značky Mercedes 200D, r.v. 1975, který mu byl před několika lety v původním stavu věnován rodinou Jany jako památka na svého velkého kamaráda, člena její rodiny. Pohár za druhé místo obdržel Richard Janča s vozem Chrysler Four Touring, r.v. 1925 a neskutečnou radost z ocenění 3. místa neskrýval při přebírání poháru mladý sympatický nadšenec, pan Jiří Soukup se svým dokonale zrenovovaným strojem značky Motorobot. 

Letošní sraz pořadatele opravdu nadchl, přátelská atmosféra, zajímavé příběhy a po-hodový den doprovázený skvělým počasím. ,,Musíme říci, že všechny srazy, na kterých jsme se s Vámi všemi v Hříškově dosud potkali, byly krásné, ale tento byl opravdu ve všech směrech výjimečný! Ať již charakterem skvělých lidí, tak počtem Vás všech, kteří jste na sraz zavítali! Přičteme-li k registrovaným účastníkům všechny návštěvníky, kteří se přišli jen podívat a popovídat, troufáme si říci, že nejsme daleko od čísla tisíc, což je neskutečné a takovou návštěvnost obec Hříškov za mnoho let zpět nezažila. O to více nás těší, že mezi Vámi všemi vládla skvělá nálada a přátelská atmosféra. Největší zásluhu na tomto krásném dni má především slunečné počasí, které nám i letos zachovalo přízeň!,” zhodnotil den pořadatel J. Kabourek.  

Hříškovský sraz byl prvním letošním na Lounsku, v Cítolibech se v květnu kvůli vládním nařízením ohledně konání kulturních akcí nemohl uskutečnit.

Krásné odpoledne zpestřené živou hudbou jsme zakončili losováním bohaté tomboly, do níž se nám díky našim partnerům podařilo opět přichystat více než 30 hodnotných cen, které jsme mezi registrované prostřednictvím losování registračních čísel rozdali. Všem Vám, partnerům srazu, kteří nás při pořádání podporujete, děkujeme, patří Vám naše obrovské uznání, Vaší pomoci si velice vážíme! 

Kolem 16 hodiny došlo, jako každým rokem, na loučení. Nebylo to opět vůbec jednoduché, neboť mezi Vámi všemi panovala skvělá a přátelská atmosféra. Když se sejdou lidé, kteří si mají co říci, nikomu se domů nechce. Rádi bychom tedy poděkovali Vám VŠEM! Majitelům vozidel, divákům a všem, kteří jste se na realizaci, organizaci a průběhu vydařeného srazu jakkoli podíleli! Věříme, že se Vám sraz líbil, Vašich slov uznání, kterých se nám již během srazu dostávalo, si velice vážíme, jsou pro nás všechny tou největší odměnou za odvedenou práci a motivací pro uspořádání dalšího ročníku. Musíme říci, že všechny srazy, na kterých jsme se s Vámi všemi v Hříškově dosud potkali, byly krásné, ale tento byl opravdu ve všech směrech výjimečný! Ať již charakterem skvělých lidí, tak počtem Vás všech, kteří jste na sraz zavítali! Přičteme-li k registrovaným účastníkům všechny návštěvníky, kteří se přišli jen podívat a popovídat, troufáme si říci, že nejsme daleko od čísla tisíc, což je neskutečné a takovou návštěvnost obec Hříškov za mnoho let zpět nezažila. O to více nás těší, že mezi Vámi všemi vládla skvělá nálada a přátelská atmosféra. Největší zásluhu na tomto krásném dni má především slunečné počasí, které nám i letos zachovalo přízeň! 


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video