Chožov představil obecní znak

Lucie Steklá 2020-09-02 12:25:18

Chožov (lus) Nový znak minulou sobotu svým občanům představila obec Chožov. Stalo se tak v rámci sportovního klání s názvem ,,Mezi námi obcemi“, kterého se zúčastnili obyvatelé Chožova a místních částí Mnichovský Týnec a Třtěno.

Místem sportovně slavnostního dne bylo hřišti tamní TJ Sokol Chožov. Samotnému křtu obecního znaku předcházelo sportovní klání za účasti šesti družstev. ,,Za každou obec soutěžila dvě družstva. V úmorném vedru soutěžící ze sebe vydali maximální výkony a hájili čest své obce ve sportovních disciplínách, fotbalu v nafukovacích koulích, běhu na lyžích nebo malování obecních symbolů. Všichni nakonec byli odměněni chutnou pizzou, která pomohla zahnat únavu ze sportovního soupeření,“ uvedla předsedkyně kulturní komise obce Chožov Miroslava Otoupalová.  

Křest a svěcení nového obecního znaku proběhl v pět hodin odpoledne za účasti starosty obce Jaroslava Koubka a farářky Církve Československo husitské paní Barbary Bláhové. ,,Znak a vlajku obec pořizuje jednou ve své historii a jedná se o přelomový dějinný moment,“ dodala předsedkyně komise.

Znak obce Chožov, Mnichovského Týnce a Třtěna je tvořen několika symboly. Výrazné zelené návrší jasně symbolizuje Chožovskou horu, která je dominantou katastru. Knížecí čepice, umístěna na návrší, připomíná nejstarší zprávu o obci z roku 1057, její darování knížetem Spytihněvem II. Kalich symbolizuje zdejší Husitský sbor. Hvězda odkazuje na jméno Panny Marie (atribut „Stella Maris“ – hvězda mořská/mariánská), které je zasvěcena kaple v části Třtěno. Kapli sv. Václava v části Mnichovský Týnec pak připomíná též knížecí čepice, která je, mimo jiné, také atributem tohoto národního světce.

Autorem podoby znaku a vlajky je heraldik a vexilolog Jan Tejkal. ,,Velké poděkování patří všem soutěžícím, divákům, moderátorovi Zdeňku Lukeslemu, manželce pana starosty Marii Koubkové, která pro všechny účastníky upekla výborné koláčky a hudební skupině Taurus, která akci doprovodila hudebně,“ shrnula svátečně laděný sportovní den M. Otoupalová.

A jak vlastně soutěžní klání týmů CH červení, CH modří, TŘ bordó, TŘ zelení, MT bílí a MT žlutí dopadlo? Nejvíce bodů, dvacet, ze čtyř disciplín nasbíral tým Třtěna bordó a zvítězil. Druhý se umístil tým Chožova červení (17 bodů), třetí místo vybojoval tým Mnichovského Týnce žlutí se šestnácti body. Na stupních vítězů tak spravedlivě stáli zástupci každé z obcí.

Znak obce Chožov. Znak symbolizuje všechny obce, Chožov i jeho místní části Trtěno a Mnichovský Týnec. Na snímku starosta obce Jaroslav Koubek (vlevo) a moderátor slavnostní akce a sportovního dne Zdeněk Lukesle. Foto: obec Chožov


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video