Výtvarné setkání seniorům

Soňa Šímová 2020-09-03 08:42:00

CHOMUTOV (soš) — Minulá středa byla v prostorách Domova pro seniory na Písečné ve znamení prvního ročníku výtvarného setkání. „Chtěli jsme seniorům zpříjemnit léto, jen jsme čekali na příhodné počasí. Nápad jsme mohli zrealizovat díky sponzorskému daru, za který jsme nakoupili plátna. Výtvarné setkání mělo seniorům umožnit odreagovat se, projevit se kreativně a vyjádřit své pocity ať už veselé nebo smutné. Zároveň dostali možnost prožít tvorbu a dát jí nějaký svůj vlastní přínos,“ vysvětlila ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová. Výsledkem dopolední akce jsou obrazy, které si senioři buď vystaví ve svých pokojích, nebo budou použity jako výzdoba domova. A jaká díla zde vznikla? „Senioři mohli využít buď standardní malbu štětci nebo například techniku balónkování, oblíbené byly také obtisky listů namočených v barvě nebo válečkování.

Některé výtvory měly charakter dětských kreseb, jiné byly abstraktní, několik bylo technicky skvěle zvládnutých,“ upřesnila Alena Tölgová. Jeden z místních umělců – Karel Antonický (na snímku dole) dokonce bude vystavovat 10. září v Chomutovské knihovně. „Vernisáž proběhne v 10 hodin dopoledne a bude určena pro širokou veřejnost, kterou bychom tímto rádi pozvali. Pan Antonický je nejen úžasný malíř, ale také básník. Mimo jiné skládá básně pro místní oslavence, ale také pro pečovatelky, kterým tímto netradičním způsobem vyjadřuje díky. Návštěvníci si budou moci prohlédnout oba druhy jeho tvorby,“ říká Tölgová. A protože si senioři první ročník výtvarného setkání užili, měl by se opakovat každý rok. „Tyto výtvarné techniky přinášejí lidem radost, procvičují jemnou motoriku a hlavně mají velmi významný citový náboj a prožitek. Klienti se díky tomu psychicky naladili nebo si odbourali depresivní náladu,“ shrnula hlavní přínos akce Alena Tölgová.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video