Pozvánka na Svatováclavské vinobraní v Kadani

2020-09-13 10:04:00

KADAŇ (tz) — Tradiční kadaňský svátek oslavující víno začíná 26. září v 10 hodin v areálu františkánského kláštera. Zde se odehrává také celodenní program.

Návštěvníci zažijí slavnostní otevírání hory za tónů cimbálové muziky, mohou sledovat průběh a zpracování hroznů, jejich mletí, odzrnění, rmutování a lisování. Zaujme jistě i profesionální degustace vína. V areálu zahrad kláštera i na pódiích bude neustále probíhat kulturní program. Ve 13 hodin proběhne na velkém pódiu losování účtenek, které Kadaňané nasbírali během prázdnin v místních provozovnách v rámci akce Kadaňská hospůdka. Vinobraní je samozřejmě především o kadaňském vínu z místních vinic. A víno tu opravdu poteče proudem.

Současná epidemiologická opatření proti koronaviru se vinobraní nevyhnou. U vstupu i v areálu kláštera bude k dispozici dezinfekce. Počet osob v zahradách bude regulován dle aktuálního nařízení Vlády ČR. „Ve chvíli, kdy bude areál naplněn daným počtem návštěvníků, se pozastaví prodej vstupenek. Zbylí návštěvníci se na vinobraní dostanou v případě, že některý z předchozích areál opustí. Odcházejícím už ale vstupenka dál platit nebude. Milovníkům burčáku vycházíme vstříc dvěma stánky u točny autobusů naproti klášteru. Mohou si ho tu koupit, aniž by museli vstoupit do areálu,” uvedla Marcela Trejbal Vlčková, ředitelka Kulturních zařízení Kadaň.   

Vinařská tradice v Kadani sahá až do 14. století, kdy Karel IV. udělil královskému městu privilegium pěstovat vinnou révu. Na letošním, již 21. vinobraní v Kadani, návštěvníci ochutnají víno druhu Malverina ze Svatoáclavské vinice v zahradách františkánského kláštera a také z nové vinice v Tušimicích. „Tušimickou vinici svatého Michaela s odrůdami Hibernal a Solaris letos čeká první sklizeň. Úroda je opravdu výborná, podle prvotních odhadů se tu sklidí zhruba 3 tuny hroznů“, dodal starosta města Jiří Kulhánek. A tak neváhejte a přijďte ochutnat, jak se letošní víno povedlo a s ním samozřejmě burčák nebo čerstvý mošt. Dobrot k zakousnutí tu bude také dostatek.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video