Dny evropského dědictví se rychle blíží! Nabídnou představení, výstavy, koncerty, soutěže i dílničky

Iveta Drlíková 2020-09-12 12:56:00

Žatec (tz, id) U příležitosti Dnů evropského dědictví se každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou běžně nepřístupné. Regionální muzeum K. A. Polánka připravuje v jejich rámci na sobotu 19. září od 13 do 18 hodin program s názvem Žatecké dvorky a zve k návštěvě tajemných zákoutí města a ponoření se do programu představení, výstav, koncertů, soutěží a dílniček pro malé i velké. Přístupná bude například i vodárenská věž v areálu Pivovaru Žatec nebo nově otevřené Muzeum pivovarnictví, zavítat můžete do dvorku divadelního, výtvarného, přírodního, floristického, gastronomického a dalších. Akce probíhá pod záštitou města Žatce a celonárodně ji spoluorganizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Program probíhá v průběhu září v mnoha dalších městech a obcích. Národní zahájení se letos uskuteční v Olomouci, a to již tento víkend 11. - 13. září. „Na našem dvorku si budou moci děti vytvořit placku z přírodních materiálů a dospělí i děti osvojit techniku tvoření z papíru – scrapbooking. Na terásce na hradbách bude čítárna a knižní bazar,“ přibližuje program knihovnického dvorku ředitelka Městské knihovny Žatec Radka Filková.

VĚTŠINA AKCÍ ZDARMA

Na všechny výstavy i akce je pro tento den vstup zdarma, s výjimkou přidruženého programu před klubem Budík, kde od 15 hodin v rámci Pestrofestu zahraje několik skupin, včetně Luboše Pospíšila nebo kapely Páji Táboříkové či žateckých Ogee, a ještě letního kina, kam ale budou mít návštěvníci šanci získat vstup zdarma, budou-li poctivě sbírat razítka na jednotlivých dvorcích. Živě muzicírovat se bude po celé odpoledne rovněž v podloubí u Ramon Café a zastavit se můžete s dětmi i pod hradbami ve zdejším skateparku, kde bude žatecké Občasné sdružení tento den pořádat pro děti skejťáckou školičku. Brožurku s kompletním programem, kam si zájemci nechají razítka tisknout, obdrží v den akce na všech zapojených dvorcích i objektech.

„Kromě bohatého kulturního programu na deseti žateckých dvorcích v širším centru města nabídneme i speciální prohlídky děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie s ukázkou hry na varhany. Žatecký pivovar umožní prohlídky nového Pivovarského muzea i vyhlídku z Vodárenské věže. Zapojí se také Městské divadlo Žatec, kde můžete kromě opony zhlédnout i výstavu o jeho historii. Žatecká Chmelobrana zase zve do nedalekého Muzea Homolupulů,“ uvádí za Regionální muzeum K. A. Polánka Monika Merdová.

Foto: V rámci loňského Dne evropského dědictví v Žatci si mohli návštěvnicí na jednom z dvorků náměstí Svobody vyzkoušet i ruční lis na mošt. Podobný program zde najdete na stejném místě v sobotu 19. září i letos, včetně dvou výstav a ochutnávek vín, hroznového moštů a burčáku. Foto: archiv Žatecké noviny 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video