Alej usychá, vrby v Cítolibech zřejmě někdo otrávil

Lucie Steklá 2020-09-16 09:37:29

Kmeny stromů, které v aleji rostou desetiletí, jsou navrtané, věc šetří policie.

Cítoliby (lus) Že lidská hloupost nezná mezí, o tom se v minulých dnech přesvědčili v Cítolibech. Tam někdo pravděpodobně otrávil letité vysoké vrby, které desetiletí tvoří stromořadí u cesty do tamní Bažant-nice.

Stromy chřadnou a usychají. Že se jednalo o úmysl stromy poškodit, potvrzuje navrtání jejich kmenů, které v minulých dnech objevili při práci v lokalitě zaměstnanci obce. Potvrzuje se tak názor odborné firmy, na kterou se vedení Cítolib kvůli usychajícím stromům obrátilo na začátku prázdnin.

,,Vážení spoluobčané, pravděpodobně si řada z Vás všimla chřadnoucích vysokých vrb, tvořících celá desetiletí stromořadí při cestě do Bažantnice. Dnes naši zaměstnanci při práci v této lokalitě objevili navrtané kmeny výše uvedených dřevin,“ informoval občany starosta obce Petr Jindřich s tím, že se tak potvrzuje předpoklad odborné firmy, kterou již na začátku prázdnin požádalo vedení městyse o názor, že se jedná o úmyslné otrávení vrb. ,,Dnes jsem zároveň tuto věc oznámil Policii ČR,“ dodal starosta.

Vedení obce veřejnost žádá o případné poskytnutí informací, které povedou k odhalení pachatele. ,,Většina z nás zná tyto stromy od svého dětství. Jsou vizuálně součástí významného krajinného prvku Bažantnice, jediným ostrůvkem zeleně v katastru Cítoliby. Tím více je pro mne nepochopitelné, že se najdou lidé, kteří jsou takového činu schopní,“ kroutí hlavou nad činem P. Jindřich. Během minulého týdne obdržel městys Cítoliby od Ministerstva zemědělství informaci o přidělení dotace na opravu rybníku v Bažantnici, o niž usiluje již řadu let. ,,Je tedy paradox, že na jedné straně je území Bažantnice kýmsi ničeno a na druhé straně budeme vynakládat milionové částky na její zvelebení,“ uzavřel starosta.

I takové poškození některé stromy dokážou zvládnout. Záleží ale na mnoha okolnostech.  „Záleží na stavu stromu, na tom, jaká látka byla použita. Také hodně na rozsahu poškození, na místě, kde byl ten strom poškozen, a celkově na vitalitě dřeviny,“ vysvětlila technička správy majetku se zaměřením na stromy z Ústí nad Labem Jitka Nováková. 

Obec podala podnět na inspekci životního prostředí a čeká na vyjádření, jestli bude možné stromy ještě zachránit, nebo jestli bude muset kácet.

Reakce místních i přespolních pod touto informací coby příspěvku na facebooku na sebe nenechaly dlouho čekat. Čin nezná-mého pachatele lidé odsuzují. ,,To je mi líto, kam až jsme my lidé zašli a ničíme si sami přírodu a to hezké okolo sebe,“ uvedla Helena Typoltová. To mi hlava nebere. Ty vrby tam stojí tolik desítek let a potom přijde nějaký bezmozek, který si usmyslí, že mu tam překáží, a tak je zničí? Je mi zle z lidské podlosti!,“ napsal Petr Knoflíček.

Věc již řeší policisté z obvodního oddělení v Lounech. ,,Věc je řešena jako podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci,“ sdělila policejní mluvčí Miroslava Glogovská. Vyšetřování je na samém začátku, pachatel zatím známý není.



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video