Soud se zastal dopravní společnosti, pokuta neplatí

Redakce 2020-09-16 09:47:00

ÚSTECKÝ KRAJ (tz, tos) — Krajský soud v Brně zrušil minulý týden dvě rozhodnutí předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z července loňského roku, jimiž byl Dopravní společnosti Ústeckého kraje uložen zákaz nákupu celkem 161 autobusů s dodavateli Scania a Zliner. Soud tím vyhověl žalobám, v nichž dopravní společnost namítala, že zmíněná rozhodnutí jsou nezákonná, šikanózní a že závažně porušují její právo na spravedlivý proces. Soud nyní obě rozhodnutí předsedy ÚOHS označil za nezákonná a zrušil je. ÚOHS se tak celou věcí bude muset zabývat znovu.

Dopravní společnost nadále trvá na tom, že se žádného porušení zákona nedopustila. Postup ÚOHS v této věci dlouhodobě považuje za projev svévole hraničící se zneužitím úřední moci, v jehož důsledku jí (a rovněž Ústeckému kraji) vznikají značné škody. V souvislosti s rámcovými dohodami na dodávku autobusů též ÚOHS v dubnu letošního roku uložil dopravní společnosti (zatím nepravomocně) pokutu v bezprecedentní výši 18 miliónů korun.

„Tato pokuta se co do důvodů opírá výhradně o včera zrušená rozhodnutí předsedy ÚOHS, a po intervenci soudu tak zcela postrádá právní základ,” uvedl ve středu mluvčí kanceláře hejtmana Vít Hnízdil. O svém dalším postupu kraj podle něj rozhodne po obdržení písemného vyhotovení obou rozsudků.

Uložení vysoké pokuty Dopravní společnosti Ústeckého kraje za údajně nezákonné a diskriminační nastavení podmínek při tendrech na nákup autobusů zaujalo letos v květnu politické sdružení Spojenci pro kraj. Spojenci za viníka označili chomutovského radního a náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Komínka, který podle nich nedbal dřívějšího rozhodnutí ÚOHS a loni narychlo koupil 71 autobusů Scania, a to až o 202 miliónů bez DPH dráž. „Spravedlivější by bylo, kdyby těch 18 miliónů uhradil pan náměstek hejtmana osobně a nikoli jím budovaná dopravní společnost,” — řekl v této souvislosti Spojenec a chomutovský zastupitel David Palán (Zelení).

„Jsem rád, že se soud ztotožnil s námitkami dopravní společnosti i Ústeckého kraje a rozhodnutí ÚOHS zrušil. Je to dobrá zpráva pro kraj, který nebude muset platit nesmyslnou pokutu, a snad také impuls do budoucna, aby se úřad opravdu zabýval ochranou hospodářského prostředí a nepodléhal svévolně lobby některých zájmových skupin,” komentoval rozhodnutí soudu Komínek.

Jak dodal, již v průběhu jednání soud vyjadřoval značné výhrady k tomu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ignoroval v podstatě veškeré důkazy navržené ze strany dopravní společnosti, že se je nenamáhal zařadit do spisu a dokonce je ani nezaslal soudu.

„Ukázalo se, že ÚOHS naprosto rezignoval na svou roli chránit hospodářskou soutěž, a namísto toho slepě vycházel z toho, co mu řekl stěžovatel.  Postup ÚOHS dlouhodobě vykazuje znaky svévole a hraničí se šikanou. Ústeckému kraji tím vznikají značné finanční škody a rovněž je mu bráněno v plnění úkolů v oblasti zajišťování dopravní obslužnosti. Zvažujeme, že tyto škody budeme po ÚOHS, popřípadě přímo jeho současnému předsedovi, vymáhat,” dodal náměstek hejtmana pro dopravu.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video