Debatovali nad třetí etapou rekonstrukce letního cvičiště

Jarka Cibulková 2020-09-16 10:57:00

Volejbalisté zde hřiště nechtějí, raději uvolní místo jiným sportům.


Louny (caj) Po vybudování areálu pro malé děti a hřiště na malou kopanou nyní lounská radnice řeší třetí etapu rekonstrukce letního cvičiště. Minulou středu proto svolala do prostor restaurace Na Letňáku spor-tovce, parkouristy a vyznavače skate sportu, aby se seznámili se dvěma projekty na vybudování jejich zázemí.

Radnice před časem nechala zadat projekt firmě Sportovní projekty s.r.o., tento architektonický ateliér například vytvořil podklady pro rekonstrukci nové tribuny pro rakovnické fotbalisty, nebo městskou halu v Podbořanech. Projekt se ovšem nelíbil investiční komisi Rady města Loun, přišel jí zastaralý. Proto město oslovilo další firmu U Studio, která vytvořila oponentní projekt.

V zadní části letního cvičiště, kde je v současné době již nevyhovující hřiště pro hokejbal, by mělo vzniknout víceúčelové hřiště na volejbal a minikopanou, za ním vyroste parkourové hřiště a prostor pro ,,skejťáky“. Vlevo od skatehřiště podle prvotního projektu by mělo vzniknout jeviště s hledištěm pro pořádání kulturních akcí. Nad tribunou je pamatováno také na seniory, kde by pro ně mohl vyrůst koutek s prvky. A právě také seniorům by chtěli zrekonstruovaný prostor na letním cvičišti zpřístupnit mladí architekti z U Studia. Areál se nachází na spojnici domova pro seniory a centrem města. Podivovali se také nad tím, proč je celý areál oplocený.

„Jsem rád, že jste se navzájem propojili, ale nemohu souhlasit s kluky, areál musí být oplocený. Pokud chceme mít letní cvičiště takto čisté a udržet zeleň v tomto stavu, potom ho musíme mít oplocené a uzamykatelné. Navíc rodiče a prarodiče se nemusí bát, že jim děti ze hřiště někam utečou. Do budoucna můžeme zapřemýšlet nad tím, že kluci od skatu a parkouru budou mít svůj vlastní vchod, jelikož chodí sportovat i přes zimu, když je areál letního cvičiště uzavřený,“ řekl na jednání projektantů s veřejností a lounskou radnicí Radek Příhoda, ředitel Lounské správy sportovních areálů. 

Další debata se zase rozvířila ohledně zachování současných betonových tribun. „Tribuny nám vyrazily dech, takto jsme je ještě nikde neviděli. Ponechali bychom je, vytvořili bychom jednotlivé kaskády,“ řekli mladí architekti. Naopak Sportovní projekty s. r. o. by eliminovaly betonové plochy a místo tribuny by mohla vzniknout pobytová louka.

„Raději místo volejbalového hřiště postavte místo házenkářům nebo basketbalistům, nebo to nechte skateparku,“ vystoupil s nápadem Zdeněk Zeman, zástupce místních volejbalistů a sklidil v restauraci potlesk. „Jedno volejbalové hřiště tu již máme na 8. ZŠ a stejně tam nikdo nechodí. Orientace hřiště sever-jih je také nešťastná, branky zabudované napevno jsou strašně zákeřný kamarád a síť kolem hřiště ve výšce 2-4 metry je nízká a k ničemu,“ upozornil projektanty a radnici.

S prosbou o místo v areálu se vyjádřila i Andrea Kloučková ze studia Befit, která zde organizuje již několik let své pravidelné tréninky zumby.

„Vybudování skateparku je velmi vysoká investice mezi osmi až devíti miliony korun, chtěli bychom, abyste si tento areál vzali za své. Víme, že tam volejbalisté chodit nebudou, udělejme proto tady univerzální hřiště,“ zakončil jednání předseda investiční komise Rady města Loun Michal Kučera.

„Jsem rád, že připomínek ke skateparku je co nejméně, většina se týkala jeho okolí. S výstupy seznámím členy na investiční komisi a děkuji vám za účast. Na vlastní oči jsem viděl, že Louny mají svou skateboardovou komunitu a té se plán nového hřiště líbil. Ještě letos bude hotová projektová dokumentace na multifunkční hřiště a skatepark,“ řekl lounský starosta Pavel Janda.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video