Obchvat a přemostění Žiželic. Přípravné práce by mohly začít příští rok v létě

2020-09-17 11:35:00

Snadnější, rychlejší a hlavně bezpečnější cestování, nejen mezi Žatcem a Mostem, se blíží. Ještě letos bude s největší pravděpodobností vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele dlouho očekávaného obchvatu a přemostění Žiželic. Technicky náročná stavba v obci, jež je zasažena nadměrnou tranzitní dopravou, by mohla začít přípravnými pracemi v létě příštího roku. Bude se jednat o úsek v délce tří kilometrů. Předpokládané stavební náklady činí 679 milionů bez DPH.

Téměř čtyři roky uplynuly od zprovoznění obchvatu a přemostění obce Velemyšleves, která se nachází nedaleko Žiželic. Z hlediska dopravy jsou si obce velmi podobné. Obě se nacházejí v údolí a prochází jimi frekventovaná silnice první třídy ve směru Plzeň–Most. Zatímco ve Velemyšlevsi se již tranzitní dopravy zbavili, Žiželice na to čekají. Po dlouhých letech příprav je ale stavba blízko.

„Všechna stavební povolení jsou platná a nyní dokončujeme zadávací dokumentaci pro výběr zhotovitele. S vyhlášením výběrového řízení počítáme ještě v tomto roce,“ informovala starostku obce Helenu Makukovou Eva Semanová z chomutovské Správy ŘSD, která stavbu připravuje. Pokud vše dobře dopadne, mohla by být smlouva se zhotovitelem podepsána v polovině příštího roku.  

Prováděcí dokumentaci stavby si zajistí vybraný zhotovitel. Výběrové řízení bude dvoukolové. Nejprve budou muset uchazeči splnit kvalifikační předpoklady a následně ve druhém kole podat cenovou nabídku s návrhem řešení.

Vstupní informace na této stavbě, kterou bude tvořit především téměř 400 metrů dlouhé přemostění, klíčové. Stavba se nachází ve velmi složitém geologickém prostředí, což si vyžádá geotechnický monitoring ve dvou etapách a následně doplňkový geologický průzkum, které bude provádět zhotovitel.

„Každý z těchto kroků bude trvat rok, aby bylo měření realizované během všech ročních období. Tyto činnosti včetně vybudování přístupových cest budou trvat téměř tři roky, po nich budou zahájeny stavební práce na obchvatu a přemostění,“ vysvětluje postup Eva Semanová.

Celková realizace stavby je proto plánovaná na 55 měsíců. Rozsáhlé průzkumy mají své důvody. Při podobné stavbě u Velemyšlevsi došlo k prodloužení doby realizace asi o rok, a to právě kvůli složitému geologickému podloží.

Foto: archiv Obce Žiželice

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video