Výstava v galerii Lurago připomíná hrůzy 2. světové války

Soňa Šímová 2020-09-17 11:44:00

CHOMUTOV (soš) — Minulý čtvrtek byla v chomutovské galerii Lurago zahájena Regionální výtvarná přehlídka k uctění 75. výročí konce 2. světové války a ke vzpomínce na holokaust. Výstava propojuje soutěžní díla žáků chomutovských škol k tématům holokaust a osvobození vlasti se vzpomínkami válečných veteránů a je doplněna putovní expozicí „Lidičtí muži v boji za svobodu“.

Slavnostního zahájení se ujal člen chomutovské Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu Milan Kopecký: „Holokaust se stal námětem pro mladé výtvarníky, jejichž práce jsou součástí této výstavy. Ta má ve svém názvu motto „Nezapomeneme“. Rád bych ji několika slovy uvedl. Před 75 lety v květnu roku 1945 skončila, kapitulací Německa, druhá světová válka v Evropě. Byl to globální vojenský konflikt, kterého se v letech 1939–1945 zúčastnila většina států světa. Konflikt, který se stal dosud největším a nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Druhou světovou válku provázely v dosud neví-dané míře válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Průběhem války bylo velmi zasaženo civilní obyvatelstvo, které utrpělo obrovské ztráty na životech.

Nejhorším příkladem genocidy civilního obyvatelstva se stal holokaust. Byla to nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování na Němci

a jejich spojenci ovládaném území, především pak osob židovské národnosti. Brutalita nacistů se zaměřovala i proti dalším skupinám obyvatelstva, všech etnických, náboženských a politických skupin a politických odpůrců. Právě holokaustem se 2. světová válka odlišuje od všech ostatních válek v historii lidstva. Milióny lidí, zbůhdarma umírali rukama zmanipulovaných a zfanatizovaných nacistů. Vítězství Rudé armády u Stalingradu v únoru 1943 definitivně zlomilo mýtus o neporazitelnosti německé armády a stalo se symbolem obratu ve vývoji války.”  Po tomto úvodu následovala slova Karla Štorkána z Univerzity Karlovy.  

Ten představil československou výtvarnou přehlídku „Nezapomeneme“ v rámci které studenti základních, středních a vysokých škol v České a Slovenské republice, ale i individuální zájemci tvořili díla na téma holokaust. „Akce se zúčastnila velká řada škol, původní harmonogram nám ale bohužel narušil koronavir. Všichni byli nadšeni z přístupu a i díky Chomutovu to vypadá, že Ústecký kraj se stane nejúspěšnějším krajem v rámci tvorby,“ uvedl Karel Štorkán a připomněl, že hlavním cílem výtvarné přehlídky bylo vést zejména zúčastněné děti a studenty, ale i další umělce k zamyšlení nad tehdejšími dramatickými situacemi při odboji či při osvobozování, spojených často s hrdinstvím a obětováním životů, ale i k představě radostných okamžiků a atmosféry po osvobození vlasti. Vyhodnocení proběhne v příštím roce v budově Karolina.

„Nedávno jsme si připomněli 75 let od konce druhé světové války, která svět připravila o 62 miliónů lidských životů. Osobně jsem přesvědčen, že je nutné a nezbytné neustále tyto události připomínat, diskutovat o nich, zkrátka nezapomenout. Jsem rád, že nezapomínáme a domnívám se, že výtvarné ztvárnění doby, která nebyla pro naše předky jednoduchá, nám pomáhá pochopit utrpení, kterým si lidé v té době procházeli. Naší povinností je si tyto události připomínat, seznamovat s nimi další generace a především se poučit, byť historie lidstva nám říká, že člověk

je nepoučitelný. Přesto zůstávám optimistou a věřím, že se poučíme, nebudeme lhostejni k minulosti, ale především k současnosti a budoucnosti,“ poděkoval všem zúčastněným náměstek primátora města Chomutov Milan Märc.

Do soutěže se v Chomutově zapojilo sedm škol, z nichž svá díla poslalo 46 autorů. Šestnáct z nich postoupilo do velké celostátní soutěže. Chomutov si připíše ještě jeden úspěch navíc. Obraz

s názvem Sevření, jehož autorem je čtrnáctiletý Matyáš Richter ze základní školy Zahradní, se totiž stal předlohou, která bude na plakátech a pozvánkách na vyhlášení. „Inspirací mi bylo dlouhé přemýšlení nad tehdejšími událostmi,“ dodal skromně mladý umělec. Výstavu si v galerii Lurago můžete prohlédnout až do 26. září. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video