Poznámka Jana Vnoučka: Daň z nemovitosti se nezvýší. Je to důvod k radosti?

Jan Vnouček 2012-04-27 00:22:00

Podbořanské zastupitelstvo mělo na svém posledním zasedání v programu několik žhavých bodů. U většiny z nich se do krve přelo. Při rozpravě o zdvojnásobení dani z nemovitosti se ale i ti největší názoroví protivníci překvapivě shodli a návrh jednomyslně zamítli (jen dva se zdrželi). Na první pohled mohou obyvatelé Podbořan jásat, jak zvolení zástupci hájí jejich zájmy. 

Starosta Radek Reindl se označil za konzervativce, který je proti zvyšování daní. Vladimír Záhorský sdělil, že tato daň trestá vlastníky nemovitostí, tedy ty, kteří vytvářejí hodnoty. Vlastimil Heryšer vyzval, ať se těžce zkoušení občané nezatěžují dalšími náklady. Ivo Schwarz chtěl jmenovité hlasování. A podobně. Daně se nechtějí platit nikomu, to je jasné.
Jenže s Á je třeba říci i Bé. Na tom samém zastupitelstvu se mluvilo o několikamiliónovém výpadku příjmů v rozpočtu. Dlouhé minuty se debatovalo, proč město ubralo finance sportovním oddílům, proč kuželkáři nedostanou 10 tisíc na provozní náklady a proč cykloklubu nedat 80 tisíc na pořádání Světového poháru mládeže. Na závěr také v diskuzi zaznělo, jak jsou podbořanské maminky zoufalé z přeplněných školek. Bohužel, na novou kvůli vázaným finančním prostředkům na „zateplovací“ dotace zatím není! Přitom podle údajů finančního odboru by zdvojnásobení této daně městu přineslo do pokladny 5 miliónů čistého. Za to by se postavila pěkná montovaná školka a ještě by se nemusel ztrácet čas hádáním o každou tisícikorunu. Nevolám po bezmyšlenkovitém zvyšování daní, jako předvádí naše vláda, ale zaplatit své obci, tedy sám sobě, jednou ročně navíc pár stovek,  by nikoho nezabilo a díky takové malé oběti by se v Podbořanech žilo lépe. V Lounech, Žatci a Postoloprtech, kde už si daň z nemovitosti jistě se skřípěním zubů zvýšili už loni, to vědí.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video