V ZŠ Na Příkopech je několik žáků v karanténě, rodiče přesto nesouhlasili s rouškami ve třídách

Redakce 2020-09-17 13:45:00

CHOMUTOV (red) – Velkou vlnu nevole přineslo rozhodnutí ředitele chomutovské základní školy Na Příkopech, aby zde děti nosily roušku i ve třídách. Někteří rodiče na sociální síti facebook rozpoutali diskuzi, zda na to má či nemá právo. Vznikla i „protiroušková“ petice. Její organizátorka se ovšem dnes (čtvrtek 17. září) v avizovaný čas před školu nedostavila. Rodiče, kteří chtěli podepsat, tak odcházeli zklamaní. Nicméně ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo prohlášení, které roušky během výuky nařizuje.

„V souladu s rozhodnutím ministra zdravotnictví nařizuji od čtvrtka 10. září od 5 hodin ráno až do odvolání povinnost ve všech vnitřních prostorách naší školy chránit se – zakrývat si ústa a nos ochrannou rouškou nebo jiným vhodným prostředkem. Toto nařízení se vztahuje na všechny žáky, zaměstnance i návštěvníky školy. Žáci budou mít na výuku minimálně jednu náhradní roušku pro výměnu během dne. Na použitou roušku si žáci přinesou vhodný igelitový pytlík. Žádná osoba bez ochranné roušky nebo jiného podobného vybavení, které bude mít nasazené na ústech a na nose, nebude vpuštěna do budovy. Žádáme vás, abyste návštěvy školy odložili nebo omezili na minimum. Společně dejme přednost elektronické komunikaci.“ Tak zní nařízení na webových stránkách školy, které mnoho rodičů rozhořčilo. „Mám ve škole dvě děti, v roušce se jim špatně dýchá, nevidím důvod, proč by v ní měly trávit celý den,“ ozvala se paní Jitka. Většina rodičů, kterým celodenní nošení roušky vadí, poukazuje na zdravotní rizika spojená s imunitou dětí. Vyjádření ministerstva školství k této problematice, rovněž dávalo prostor k různým výkladům.

Ředitel školy Miloslav Hons však tento krok vnímá jako důležitý a opodstatněný. „V současnosti je v domácí karanténě několik žáků z více ročníků. Je v ní i jedna kolegyně a bohužel se momentálně její stav výrazně zhoršil. Jsme domluveni, že nás bude průběžně informovat,“ informoval ředitel a dodal, že pokud se chrání děti navzájem, je zvýšena také ochrana učitelů, z nichž nemalé procento patří z různých důvodů do ohrožené skupiny. „Dalším důvodem zavedení roušek je i nové pravidlo: když žáci i učitelé mají ve výuce roušku, tak v případě výskytu covidu nemusí do karantény celá třída nebo skupina, ale jen dotčení žáci nebo učitelé,“ dodal Miloslav Hons. Základní škola, stejně jako všechny ostatní v regionu, přijala už od počátku zvýšená hygienická opatření. Žáci mohou ve třídách využít desinfekční gel na ruce a učitelé jim tuto skutečnost pravidelně připomínají. Děti na druhém stupni budou zůstávat v jedné třídě, aby se omezil jejich pohyb po škole a tím možná nákaza.  

„Myslím, že se mnohem méně škody nadělá, když děti (i učitelé) budou trvale v rouškách a sundavat si je budou jen v nezbytných případech. Zkušenost z období před prázdninami je taková, že děti s rouškami manipulují dost nešetrně, (někdy jim padají na zem, strkají je na různá ne zrovna vhodná místa nebo si je dokonce nechtíc prohazují),“ vysvětlil ředitel, který na případnou petici hodlá reagovat zákonným způsobem. „Současný stav není příjemný nikomu z nás, ale věřím, že ve spolupráci a s podporou našich žáků a jejich rodičů vše zvládneme s co nejmenšími kompilacemi,“ vyjádřil závěrem přání Miloslav Hons. Nyní se může opřít i o rozhodnutí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který od pátku nařídil roušky během výuky pro všechny žáky druhého stupně v celém Česku.  

Organizátorka petice – Hana Kořínková – chtěla za rodiči dorazit ve čtvrtek ráno přímo před školu. Nakonec se ale neobjevila. „Přišla jsem podepsat, ale není kde,“ rozčilovala se jedna z maminek, která má dítě v šesté třídě a s rouškami rovněž nesouhlasí. Podepsat přijel i tatínek žáka z jiné chomutovské školy: „Jsem rád, že se něco děje, proto jsem neváhal a přijel jsem petici podpořit. Nesouhlasím s tím, aby nám pořád někdo něco nařizoval.“ I on se marně rozhlížel po někom s petičními archy.   

Podle poslední aktualizace je v okrese Chomutov 133 případů nákazy onemocněním COVID-19. Aktuálně je celkem 42 nemocných. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video