Svou první vernisáž uskutečnil v 90 letech

Soňa Šímová 2020-09-27 11:14:00

CHOMUTOV (soš) — „Vychvalovat mne chcete, tak děkuji vám, ale já na to svůj názor mám, ač nadání mám, z toho já radost mám, že však sudičky mi ho daly, nezapomínám,“ tak zněla úvodní verše z básně, kterými uvedl svou vernisáž Karel Antonický, klient Domova pro seniory Písečná. Nadaný malíř se ve svých devadesáti letech dočkal své první výstavy v Galerii Na síti ve druhém patře Chomutovské knihovny.

„S tímto jsem v životě nepočítal, je to pro mě taková čest,“ neskrýval Karel Antonický své dojetí. Na výstavě, která potrvá až do 8. října, najdete jeho malby, kresby a básně. „Nejstarší obrazy jsou z Prahy z roku1980. Maluji od svého mládí od obecné školy. Měl jsem štěstí na učitele, který okamžitě poznal talent a vždy mě posadil jinam a nechal malovat jiné věci než ostatní. Díky tomu jsem získal lásku k malování,“ zavzpomínal malíř. Jeho koníček se stal i jeho živobytím, vyučil se jako malíř písma a svůj um využil i v propagaci. „Byl i sportovec, tenkrát se psaly a kreslily kroniky, a tak jsem mu stávala vzorem, když kreslil třeba plavce, jak skáče do vody. Hrozně se mi to líbilo,“ dodala jeho dcera Alena Honysová a nešetřila chválou na Domov pro seniory, kde se svému koníčku může tatínek věnovat naplno.

Na velké části obrazů najdou návštěvníci květiny, které Karel Antonický maluje nejraději. V expozici je také jeho ručně psaný životopis a několik básní. „Poezii píšu od vojny, když kluci potřebovali napsat nějaké blahopřání pro svoji děvčicu. Potom jsem k nim přidal i malůvky. Najvíce jsem se ale rozepsal až v Domově pro seniory. Kolikrát mě v noci napadne myšlenka, vstanu, jdu napsat báseň apak si zase lehnu. Netrvá někdy ani půl hodiny, já zase vstanu, jdu psát a tak se mi to stane třeba třikrát za noc,“ usmíval se umělec.  

„Ve společnosti přetrvává takové klišé, že staří lidé už jsou nepotřební a pan Antonický je důkazem, že věk je opravdu jen číslo, a že i v tomhle vysokém věku je možné předávat radost, inspiraci, určité poselství mladším, ale i vrstevníkům. Je to nejstarší vystavovatel nejen tady v knihovně, ale i v širokém okolí. Myslím že to je úžasná záležitost,“ uzavřela ředitelka SoS Chomutov Alena Tölgová. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video