Džungarská rodinka křečků těší klienty sociální služby lounské nemocnice

Radka Miloševská 2020-09-23 16:34:00

Louny (mil) Netradiční společníky mají při pobytu v sociální službě klienti oddělení sociálních lůžek v Nemocnici AGEL Louny. Jedná se o rodinku džungarských křečků, kteří rozvíjí klientům jemnou motoriku či pomáhají s nácvikem koncentrace a paměti. S nenápadnými „léčiteli“ z říše zvířat mají na oddělení velice dobré zkušenosti.

Jsou drobní, nenároční ale mimořádně šikovní. Spektrum léčebného působení přítomnosti zvířat je v medicíně mimořádně široké a v lounské nemocnici to potvrzuje i pětice džungarských křečků. Ti vystřídali před nedávnem na oddělení ještě menší tvory. „Vše začalo prázdným a nevyužitým akváriem. A protože většinu lidí napadne, že do akvária patří rybičky, rozhodli jsme se vydat touto cestou. Už tehdy se u akvária zastavil každý obyvatel a návštěvník naší sociální služby,“ říká Jana Hendrychová, sociální pracovnice oddělení sociálních lůžek Nemocnice Louny. 

Jeden z klientů služby si během svého po-bytu na oddělení našel k rybičkám mimo-řádný vztah a celkově si akvaristiku velice oblíbil a o akvárium se začal vzorně starat. „Klientovo zdraví se natolik zlepšilo, že se mohl vrátit domů a své oblíbené rybičky si samozřejmě vzal s sebou. Akvárium tedy zůstalo opět prázdné. A tak nás napadlo pořídit křečky, tedy zvířátka nenáročná na péči, roztomilá, čilá a hlavně taková, kterých se naši klienti mohou dotýkat,“ vysvětlila dále sociální pracovnice.

Drobným tvorům se nový domov zalíbil tak, že se brzy jejich počet rozrostl na pět a personál pro ně pořídil další akvárium. Po několikaměsíční zkušenosti s křečky lze konstatovat, že se stali malými přítulnými kamarády klientů oddělení sociálních lůžek lounské nemocnice. Sami o ně za asistence aktivizačního pracovníka pečují, kdykoliv si je mohou vzít z akvária do rukou, pohladit je nebo jen u akvárií posedět. „Spousta klientů tak díky křečkům příjemně relaxuje. Posezení u akvárií s křečky se pro naše klienty stalo oblíbeným místem setkávání,“ těší Janu Hendrychovou. Chlupatí miniobyvatelé nemocnice pacientům přináší pozitivní emoce, rozvíjí motoriku a sociální cítění, zároveň pomáhají s nácvikem koncentrace a paměti a v neposlední řadě podněcují verbální i neverbální komunikaci.

Klienti, kteří k akváriu z různých důvodů dojít nemohou, o tuto aktivitu v žádném případě nepřicházejí. Aktivizační pracovník těmto klientům křečka přinese, ti pak mají možnost si drobného hlodavce pohladit, vzít si ho do dlaně a cítit jeho hebkou srst. „Shodli jsme se, že pořídit si právě křečky byl výborný nápad,“ dodala sociální pracovnice na závěr.



Napsal(a): Radka Miloševská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video