V našich regionech se pyšníme jedinečnou komoditou. ,,Chmel je produkt, který spojuje. Všichni ho znají,“ říká Z. Hamousová

2020-09-30 14:00:00

Propagace regionu

    • Paní Hamousová, jste známá tím, že kam přijedete, tam se snažíte propagovat náš region. Na co zejména lákáte?

Ano, to je pravda. Patří to ke mně. Kdykoli někam vyjedeme do ciziny, ale také po České republice, snažím se neustále náš chmelařský region propagovat. Chmel je totiž produkt, který spojuje. Všichni ho znají, protože se z něj vaří pivo všude na světě.

Propagační materiály nechávám i u velvyslanců jednotlivých zemí při zahraničních cestách.

    • Kam všude jste již při svých zahraničních cestách zavítala a kde všude mají o našem chmelařském regionu povědomí?

Tak například do Polska, Chile nebo Vietnamu. Když jsem navštívila Chile, tak jsme se domluvili s velvyslancem a ministerstvy zemědělství obou zemí a rok na to přijela do Čech a také do Žatce na takovou ,,incomingovou“ akci za českým chmelem a pivovarnictvím asi třicetičlenná skupina sládků, kteří chtěli získat zkušenosti, aby mohli u nich také vařit dobré pivo jako u nás. Od té doby spolupráce stále funguje. Občas chmelaři pošlou ze světa společný pozdrav s některým z účastníků.

Ve Vietnamu jsem si zase vyzkoušela, jak nás mají tamější obyvatelé velice rádi. Spousta lidí na manažerských pozicích totiž v České republice studovala. Je to příjemné zjištění, když se v cizině setkáváte jako Čech s uznáním naší šikovnosti. Také tam jsem předávala kontakty na naše chmelaře v rámci konkrétního zájmu o nákup chmele. Jsem totiž v Senátu členkou Komise pro rozvoj venkova, takže v rámci výjezdů předávání kontaktů a propojení osob velmi dobře funguje.

Rada Evropy

    • Jste rovněž členkou Stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. I v jejím rámci se snažíte o propagaci našeho regionu?

Ano. Zjistila jsem, že nám chmel, potažmo i pivo, otevírá dveře kamkoli přijedeme. Neustále se v nejrůznějších momentech přesvědčuji o tom, jak jsou naše regiony světové. A nejde jenom o chmel, ale také o 4. brigádu rychlého nasazení, letce nebo průmyslovou zónu. V Londýně jsem za žatecký spolek letců předávala vyznamenání letci RAF Kurtu Taussigovi, také v Izraeli jsem měla čest předat jejich vyznamenání.

Mám také jednu historku, která se mi stala při návštěvě Japonska. Když zjistili, že tam v rámci Senátu přiletíme, zamluvili si mě na jeden den a musela jsem k nim do pivovaru. Japonci si velmi cení náš chmel a nejen to – milují Věru Čáslavskou, Alfonse Muchu, který zde má vlastní muzeum a u nás přitom nemá jeho epopej ani důstojné umístění. Uznalý přístup k České republice nám dávali najevo.

Velvyslanci

    • Zmínila jste, že k nám zvete také velvyslance. Kteří z nich Vaší nabídky využili?

Na zpětnou návštěvu za mnou přijelo dost velvyslanců – japonský, korejský, německý, izraelský, někteří opakovaně a některé domluvené návštěvy se od zimy v souvislosti s koronavirem neuskutečnily (například zástupce Ománu, Slovinska). Při přijetí zahraničních delegací v Senátu bývám žádána o účast při přijetích delegací zemí, kde máme partnerská města. Konkrétní spojení s delegací prostřednictvím partnerství na úrovni města je užitečným přemostěním v rámci jednání.

Tím, že jsem v Komisi pro rozvoj venkova, mám možnost navštěvovat také destinace, které nejsou až tak moc pro nás poznané. Jezdíme i tam, kde můžeme zase obráceně ukázat kroky, které jsme podnikli my a pomoci s tématy v přístupových rozhovorech ke členství v Evropské unii. Podnikli jsme například cesty do Albánie nebo Arménie. Následně teď se na mě obracel arménský velvyslanec se žádostí o podporu jejich rezoluce v souvislosti s Azerbajdžánem.

Senát a region

    • Dáváte možnost také regionům, aby se mohly samy prezentovat na některé z akcí? Nebo vždy berete vše do vlastních rukou?

Každý rok pořádáme v Senátu Kulturní léto, kam se do tamější salla terreny sjede mezinárodní veřejnost. Vždy tam vyvezu nějakou hudební kapelu z Loun, Podbořan, Rakovníka nebo Žatce. Dvakrát v Senátu hrála kapela Brass Band z Rakovníka, také ZUŠ Podbořany nebo lounská kapela Golf. Na Kulturní léto v Senátu také pravidelně vypravuji autobus zájemců z řad občanů ze všech našich regionů. Také každý rok organizujeme výstavu v Senátu, naposledy to byli vojenští letci.

Pravidelně se v Senátu konají rovněž Krojované slavnosti. My sice tady v Žatci tradiční kroje nemáme, ale na slavnosti přivážíme stánek s chmelem, propagačními materiály a výčepem piva, a to vždy vedle stánku sklářů, protože sklářům vyprahne a pivní režim potřebují (smích). Pokaždé tedy máme na akci prezentaci chmelařského regionu.

Děkujeme za rozhovor.



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video