Pustili se do odtahů dlouhodobě odstavených aut

Redakce 2020-10-04 10:45:00

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ (tz, tos) — Tak jako v jiných městech, uvítali i v Klášterci nad Ohří novelu zákona, která z parkovišť a veřejných komunikací umožňuje odstraňovat dlouhodobě odstavené automobily, které nejsou způsobilé k provozu a jen zbytečně zabírají místo. Až dosud obce mohly z ulic odstraňovat pouze vraky aut, což jsou ze zákona taková vozidla, která jsou pro jejich závady nejen zjevně technicky nezpůsobilá k provozu, ale navíc by si obnova jejich způsobilosti vyžádala výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce vozidla.

Auto, které dlouhodobě bez využití stojí na parkovišti, ještě nemusí být vrakem, i když má třeba vypuštěné pneumatiky, rozbité okénko, je posprejované nebo má propadlou technickou kontrolu. Ještě donedávna ze zákona nebylo možné taková auta odtáhnout. Naštěstí nová právní úprava od 30. dubna tohoto roku dává možnost postupně z ulic dostat i tato vozidla.

„Pokud vozidlo splňuje definici vraku, uloží městský úřad jeho provozovateli povinnost jej z místní komunikace odstranit. Problémem jsou neznámí majitelé, které úřad a pošta složitě a dlouho dohledává. Po uplynutí lhůty dvou měsíců zajistí město předání vraku k likvidaci na náklady jeho provozovatele. Obvykle tak celý proces trvá cca tři měsíce,“ popsal dosud obvyklý postup Libor Kocáb z odboru místního hospodářství, dopravy a životního prostředí klášterecké radnice.

Pokud vozidlo není zjevně vrakem, ale delší dobu stojí na jednom parkovacím místě, přičemž má více než šest měsíců propadlou technickou kontrolu, může být nově na základě novely zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích rovněž odtaženo. Jinými slovy: Auto, které déle než půl roku nemá tzv. „technickou“ nebo mu policisté při silniční kontrole zadrželi „malý techničák“, nesmí parkovat na ulici.

Uvedené jednání je přestupkem a vlastníkovi vozidla hrozí pokuta až do výše 300 tisíc korun! V případě, že vozidlo nemá uzavřenou smlouvu o pojištění odpovědnosti (povinné ručení), jde také o přestupek a vlastníkovi vozidla hrozí další pokuta až do výše 40 tisíc korun. Město musí v takových případech nejprve provozovatele vozidla vyzvat, aby si nechal udělat technickou prohlídku (a/nebo uzavřel smlouvu o povinném ručení). Po uplynutí lhůty dvou měsíců je vlastník pozemní komunikace opět oprávněn vozidlo odstranit a odstavit jej na vhodném místě. Výzva se doručuje do vlastních rukou, ovšem často se stává, že provozovatelé se nezdržují na adrese trvalého pobytu, nepřebírají poštu atp. Pokud se nepodaří výzvu doručit nebo nelze zjistit provozovatele silničního vozidla, lze tento krok nahradit zveřejněním výzvy na úřední desce. V tomto případě může celý proces trvat až pět měsíců.

„Konkrétně z Mírové ulice byla od novelizace zákona odtažena dvě vozidla, další tři si odvezli majitelé po tlaku města a městské policie. Čtyři vozidla, která se řešila na sociálních sítích v nedávné době, byla bez platné technické kontroly. Na konci července však došlo k jejich poškození a překlasifikovala se na vraky. Městský úřad následně uložil jejich provozovatelům povinnost vraky odstranit a poslední by tak měly zmizet nejpozději v průběhu listopadu. Město Klášterec nad Ohří se snaží intenzivně problémy s překážejícími vozidly řešit, bohužel zákonné lhůty nelze obejít. S informacemi o problémových vozech se lze obracet přímo na městskou policii. Z výše uvedeného však vyplývá, že se nejedná o krátkodobou záležitost,“ uvedl Libor Kocáb.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video