Glosa Veroniky Saláškové: Pokusy na maturantech

Veronika Salášková 2011-06-05 00:00:00

Právě vrcholí maturity. Letošní zkouška dospělosti je ale odlišná oproti starému, desetiletími prověřenému způsobu, kterým jsme maturovali my ostatní smrtelníci.  Poprvé je státní. Její zavedení vyvolalo celou řadu diskuzí, nový typ má jak své zastánce a propagátory, tak odpůrce, kteří volali po jejím zrušení ještě dříve, než vlastně vypukla. 

Strašákem se jménem „Státní maturita“, už politici děsili řadu předešlých ročníků středoškoláků včetně toho mého. Nakonec jsme jí všichni s úlevným odfouknutím utekli a maturovali „postaru“. Když jsem ale letos mluvila s řadou maturantů, skoro je mi to líto, protože řada z nich si ji přímo pochvaluje. Proč? Protože je pro ně mnohem jednodušší.
Když se moje mladší sestra dozvěděla, že se ona a její spolužáci přerodí v pokusná zvířata, na nichž jako prvních bude otestována státní maturita, věšeli všichni nešťastně hlavu. Vzápětí jí ale zvedli a začali si foukat, když zjistili, že bude pro ně výrazně jednodušší, než byla ta původní a to i tehdy, když si vyberou vyšší náročnější stupeň.  Stejně jako oni si novou maturitu pochvalovala i většina gymnazistů a studentů průmyslovek a obchodních akademií. Třást strachy se ale začala řada středoškoláků, kteří měli učební obor s maturitou. Zkušební podzimní testy řadu studentů uklidnily, když s přehledem splnili těžší variantu, aniž by se na ně učili. Přibližně třetina studentů ale u testu neuspěla.
Je vůbec správné požadovat u maturity stejnou úroveň znalostí u gymnazisty, který dál míří na vysokou, a například od prodavačky, která po složení maturity půjde rovnou do práce a spoustu pracně nabiflovaných zbytečností nikdy nevyužije? Proč těm, kteří budou studovat dál, byla laťka snížena a těm druhým naopak zvednuta? Proč je vlastně sjednocovat? Z důvodu zajištění kvalitních studentů pro vysoké školy? Nesmysl. Pokud někdo chce na univerzitu, sítem by měly přece být přijímací zkoušky, maturitní vysvědčení člověka pouze opravňuje se k nim přihlásit. A dalším sítem, které otestuje úroveň a znalosti studenta, jsou první ročníky na vysoké, kdy musí dokázat, že na ni opravdu patří.
Jestli nový typ maturity přinese ono tolik proklamované zlepšení a sjednocení maturit se možná dozvíme až po vyhodnocení. Uvidíme také, zda letošní první státní maturanti nebudou zároveň i po-sledními. Takovou kuriozitou. Jediným ročníkem, který kvůli nepodařené státní reformě skládal tak trochu jinou zkoušku z dospělosti.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video