Podzimní výlet turistů ze Žatce

Redakce 2020-10-01 08:33:03

Klub českých turistů Žatec uspořádal v sobotu 19. září zajímavou turistickou akci nazvanou Podzimní les – České Švýcarsko. Jednalo se o celodenní výlet do Šluknovského výběžku, kde je město Mikulášovice, rozhledny a krásná příroda.

Protože jsem byla v Mikulášovicích před 30 lety se svými dětmi na pobytu v závodní chatě, chtěla jsem se po letech do Mikulášovic a na rozhlednu Tanečnici znovu podívat. U Jana Bělohlávka jsem na zájezd přihlásila sebe a kolegyni ze školky, Janu Jelínkovou. Cesta z Žatce vedla přes Bílinu, Duchcov, Teplice, Ústí nad Labem, Děčín, Českou Kamenici, Chřibskou a Krásnou Lípu do Mikulášovic. Už z autobusu jsem pořídila zajímavé záběry do krajiny. 

V Mikulášovicích jsme mohli jít kratší trasou o délce 9,5 km na rozhlednu Tanečnici nebo delší cestou 13,5 km přes území Německa s možností vystoupat na další rozhlednu na vrchu Weifberg. Vedoucí zájezdu pan Bělohlávek nám dal podrobné informace s mapkami a popisem cesty. Kolem koupaliště jsme s Janou a dalšími turisty vyrazili společně na delší trasu a došli na Hančův vrch – rozcestí. 

Odtud po žluté turistické cestě jsme došli přes česko-německou hranici na kovovou rozhlednu na vrchu Weifberg. Zdolali jsme 173 schodů do výšky 32,4 metrů a kochali se výhledem do krajiny. Na rozhledně byly popisy vrcholů a všech dalších bodů, které byly vidět. 

Odtud jsme došli na vrch Wachberg s restaurací, kde bylo hodně německých výletníků. Někteří přijeli auty, jiní šli do přírody pěšky jako my. Po návratu na naše území jsme šli po tzv. Zlodějské cestě a nakonec jsme dorazili na nejsevernější rozhlednu v České republice, Tanečnici. Vrch byl pojmenován podle staré pověsti o mladé dívce, která na vrch chodila tančit, a tak svádět myslivce. 

Rozhledna byla původně dřevěná a o její výstavbě bylo rozhodnuto v roce 1886. Vrch, na němž stojí, je vysoký 598 metrů. Nyní je rozhledna kamenná a v horní části cihlová a tato rozhledna byla slavnostně otevřena 28. 5. 1905. Na Tanečnici jsme pokořili při výstupu 131 schodů a z ochozu byly nádherné výhledy na Saské Švýcarsko, České Švýcarsko a Lužické hory. Byl vidět třeba vysílač Buková hora u Ústí nad Labem nebo Děčínský Sněžník. A při pohledu do Německa jsme viděli rozhlednu na vrchu Weifberg, odkud jsme přišli. Užili jsme si fotografování i potěšení z nádherného výhledu do krajiny. 

Skvělý výlet a skvělí lidé kolem nás, takový byl výlet do Mikulášovic a okolí. Proto bych ráda za sebe a kamarádku Janu a další turisty z Podbořan poděkovala organizátorům za pěknou turistickou akci, jíž jsme se mohli zúčastnit. Počasí nám přálo a myslím, že všichni byli spokojeni. 

Eva Fošenbauerová, Podbořany 


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video