Bubeníček hejtmanský post obhajovat nebude, čas věnuje péči o vnučku. Nové vedení zdědí vysoký dluh

Lucie Steklá 2020-10-02 10:27:35

Do letošních krajských voleb již nekandiduje současný hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Ústecký kraj tak bude mít od vzniku těchto územních celku v roce 200 čtvrtého hejtmana. Nové vedení kraje navíc zdědí vysoký dluh.

Ústecký kraj (lus) Ze současných hejtmanů krajů v České republice obhajuje své posty většina. Z úřadujících hejtmanů nekandiduje pouze hlava Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

V Ústeckém kraji je tedy už před krajskými volbami jasno, že stávající hejtman skončí. Oldřich Bubeníček svou funkci, ve které působí od roku 2012, z rodinných důvodů obhajovat nechce. Ačkoli křeslo šéfa kraje díky povolební koalici patří komunistům, vítězství ve volbách bude tento víkend obhajovat hnutí ANO.

Bubeníček se podle svého nedávného vyjádření pro média chce věnovat péči o svou vnučku, kterou má v opatrování. V rodině hejtmana došlo před čtyřmi lety k tragédii, kdy hejtmanovu nevlastní dceru začátkem roku 2016 zabil její partner. Malou dívenku měl již tehdy hejtman s manželkou ve své péči a právě starost o ni je hlavním důvodem, proč znovu kandidovat nebude. KSČM si za jeho nástupce vybrala Radka Černého. Oldřich Bubeníček byl třetím hejtmanem Ústeckého kraje, který jako druhý ze tří dosavadních hejtmanů dokázal svůj post obhájit. Do úřadu nastoupil 20. 11. 2012 (čtvrté krajské volby), o čtyři roky později hejtmanský post obhájil.

Vůbec prvním hejtmanem se stal v prosinci roku 2000 Jiří Šulc (ODS), který v pozici ,,hlavy kraje“ vydržel dvě volební období do roku 2008. Tehdy v listopadu ho vystřídala ve vedení Ústeckého kraje na jedno volební období Jana Vaňhová (ČSSD). 


Nové vedení Ústeckého kraje, které vzejde z víkendových krajských voleb, zdědí vysoké zadlužení.  

Krajské zastupitelstvo totiž na konci svého mandátu posvětilo záměr vzít si úvěr 1,5 miliardy korun, a to v době, kdy kraj splácí jiné úvěry v úhrnné výši 1,25 miliardy korun. Rozhodli o tom na posledním jednání zastupitelstva před krajskými volbami. Peníze mají putovat do nemocnice v Litoměřicích, a také do nemocnice v Rumburku, kterou kraj nedávno převzal do svého majetku. „Převzali jsme Lužickou nemocnici v Rumburku, kde se plánuje orientačně investovat během pěti let 500 až 700 milionů korun, které zde budou potřeba, aby se do-stala na úroveň nemocnic Krajské zdravotní,“ přiblížil po rozhodnutí využití finančních prostředků hejtman Bubeníček.

Pro nový úvěr zvedlo ruku čtyřicet z 55 krajských zastupitelů, pět se jich zdrželo hlasování. Kroky kritizuje opozice, podle které se i s úvěry, za které kraj ručí, dlužná částka vyšplhá na šest miliard korun.

Ožehavým tématem v kraji je také autobusová doprava. Krajské zastupitele spory řidičů a dopravců dovedly ,,k nezávislosti“ na nasmlouvaných firmách. Vznikl krajský dopravní podnik, pro nějž kraj nakoupil 161 autobusů za více než jednu miliardu korun. Podle opozice to však bylo zbytečné a místo toho se mělo přidat řidičům na platech, ne uskutečňovat tak obrovský nákup. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video