O senátorské křeslo se utkají Trešl a Drápal

Lucie Steklá 2020-10-07 16:32:00

Druhé kolo senátních voleb proběhne v pátek 9. a v sobotu 10. října, volební lístky budou k dispozici ve volební místnosti.

Okres Louny (lus, hm) Drama do poslední chvíle! Tak by se dal popsat průběh prvního kola senátních voleb v obvodu Louny - Rakovník, kde se mezi sebou utkalo deset kandidátů.

Ivo Trešl byl jediným kandidátem Rakovnicka, a i proto ve většině volebních okrsků ve svém domovském okresu s přehledem zvítězil. Na Žatecku a Lounsku bodovali především Vladimír Drápal s Milanem Rychtaříkem. Již od počátku se právě tato trojice v průběhu sčítání hlasů střídala v pořadí. Teprve v samotném závěru už bylo jasné, že do druhého kola postupují Ivo Trešl (STAN) z Rakovníka, který těsně porazil Vladimíra Drápala (ODS + TOP + KDU + KAN) z Loun. Stávající senátorka Zdeňka Hamousová ve volbách neuspěla.

Lékař - chirurg Ivo Trešl získal celkem 7 995 hlasů, což činilo 20,92 procent, a tento po-čet mu zajistil první místo. Druhým se s těsným rozdílem stal kurátor a produkční městské galerie Vladimír Drápal, kterého volilo 7 884 lidí, tedy 20,63 procent. Oba dva postupují do druhého kola voleb, které se uskuteční tento pátek a sobotu 9. a 10. října. Hlasovací lístky již voliči obdrží přímo ve volební místnosti ve dnech voleb.

,,Dovolte mi vám všem ještě jednou poděkovat. Jednak za účast ve volbách, že jste se nezalekli pandemie a především pak za důvěru, kterou jste mi v nich dali, a tím mě poslali do kola druhého. Výsledek je to, alespoň pro mě, překvapivý a velmi si vaší podpory vážím,” neskrýval své nadšení po zveřejnění výsledků prvního kola senátních voleb vítěz Ivo Trešl na svém facebookovém profilu a podotkl, že do druhého kola postupuje se skutečně těžkým soupeřem.

Stříbrný Vladimír Drápal rovněž nešetřil slovy díků a vyjádřil gratulaci vítězi: ,,Bylo to těsné! Moc děkuji za úžasnou podporu. Blahopřeji Ivo Trešlovi a těším se, že se ve druhém kole o vaši přízeň utkám ve férovém souboji s kandidátem demokratické strany.”

Lounský místostarosta Milan Rychtařík, kandidující za hnutí ANO, který v napínavém průběžném pořadí několikrát vedl, se nakonec propadl na třetí místo. Hlasovalo pro něho 7 341 voličů - 19,2 procenta, a to na postup do druhého kola senátních voleb nestačilo. ,,Milí přátelé, děkuji za vaše hlasy i krásné podporující zprávy, které jsem od vás dostal. Vaší podpory si neuvěřitelně vážím a makám pro vás dál,“ vyjádřil poděkování M. Rychtařík.

Dosavadní senátorka Zdeňka Hamousová, kandidující za Unii pro sport a zdraví, se během sčítání hlasů dlouho držela na pátém místě, nakonec skončila čtvrtá. V horní komoře Parlamentu České republiky tak po šesti letech končí. Svůj hlas ji dalo 3 910 voličů, tedy jen 10,23 procent. 

 ,,Gratuluji kolegům, kteří získali významnou podporu a mé uznaní patří všem kandidátům, kteří se voleb zúčastnili. Kritizovat je docela oblíbené, ale sám něco udělat a svým přístupem a nasazením být aktivní - to vyžaduje vynaložit námahu a také to, že přijímáte i komentáře, které se vám osobně nemusí zamlouvat. Do dalšího kola senátních voleb přeji oběma postupujícím hod-ně energie do finiše. Rozhled a příležitost osobního rozvoje v rámci působení v senátu jsou jedinečnou zkušenosti, sama velmi děkuji, že jsem tuto možnost měla,” vyjádřila se žatecká starostka Zdeňka Hamousová po skončení voleb.

Páté místo v prvním kole senátních voleb obsadil sedlák a lesník Daniel Pitek, který získal 8,77 procent hlasů. Šestý byl starosta obce Blatno Václav Beneš za KSČM s 6,44 procenty hlasů. Na sedmé příčce se umístil preventista městské policie Dominik Hanko za SPD (5,75 procent). Osmý s 4,16 procenty hlasů byl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora kandidující za Trikolóru. Jaroslav Veselý, starosta obce Raná, za uskupení UFO+ProMOST skončil předposlední se třemi procenty hlasů a jako poslední se na desáté příčce umístil ředitel Oblastní charity Ústí nad Labem Rostislav Domorák za Severočeči.cz, který nezískal ani jedno procento hlasů.

Senátní volby pro obvod č. 6 se týkaly okresů Louny a Rakovník, kde se volilo ve 301 o-krscích. Svůj platný hlas pro senátora ode-vzdalo 38 215 voličů. Volit přitom mohlo 117 020 osob, volební účast na senátních volbách tak byla 34,11 procenta.

Největší účast z lounského okresu i celého volebního obvodu měla obec Raná, kde svůj hlas odevzdalo 63,73 procenta voličů, z Rakovnicka to byla obec Drahouš s 56,25 procenty. Druhou obcí Lounska s nejvyšším procentem voličů byla Obora (51,78 procenta), třetí Opočno, kde volilo 49 procent voličů. Nejnižší zájem o senátní volby projevili obyvatelé v Děkově (16,36 procenta), z Lounska to bylo v obci Žiželice (22,71 procenta), Očihov (23,51) a Podbořanském Rohozci (24,22 %).

Drápal si ve svých domovských Lounech, kde volilo jen něco málo přes pět tisíc lidí z 14,5 tisíce možných, připsal jednoznačné vítězství, svůj hlas mu dalo devětatřicet pro-cent voličů (1 969 hlasů). Druhý se s necelými pětadvaceti procenty umístil M. Rychtařík, důvěru dostal od 1 242 obyvatel města. Třetí nejvyšší počet hlasů v Lounech obdržel ,,sedlák pod Milešovkou“ Daniel Pitek, jehož volilo 421 osob (8,35 procenta).

Svého starostu, kandidujícího do senátu podpořili i obyvatelé Postoloprt, v nichž Z. Pištora zvítězil s 372 hlasy. Druhý se tady umístil Rychtařík, třetí Drápal. V Postoloprtech byla volební účast ale nízká, volilo 27,22 procenta voličů. Pozadu s podporou ,,svého kandidáta“ nezůstala ani Raná. Tamní starosta Jaroslav Veselý od obyvatel obce obdržel osmdesát hlasů, hlasovalo pro něj 62 procent voličů, druhý se umístil V. Drápal, třetí M. Rychtařík.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video