Letecké výlety: Letět se dá do muzea aut, do ZOO i na safari! Pod dohledem si zájemci mohou dokonce vyzkoušet pilotovat

Tomáš Skřipský 2020-10-08 08:25:00

PESVICE (PI) – Ačkoli máme sotva polovinu října, v televizi již nějaký čas běží reklamy na nákup vánočních dárků. Tip na opravdu netradiční vánoční – nebo i nevánoční – dárek nabízí také Letecký klub Pesvice, působící na letišti Chomutov. Zeptali jsme se Ondřeje Jungmanna, pilota–instruktora z chomutovského letiště:

Co můžete zájemcům nabídnout?

Jsou to klasické vyhlídkové lety a výlety, letecký výcvik, ale také můžeme odvézt zájemce na jednání třeba v Ostravě či Salzburku. Vyhlídkový let nebo výlet nemusí zájemce absolvovat sám, ale může zakoupit dárkový poukaz a zážitek někomu věnovat. A například firmy mohou v prostorách letiště pořádat takzvané „team–buildingy“ spojené s leteckými zážitky. Máme na tyto účely zařízenou provozní budovu s barem a můžete u nás i přespat.

Jaký je rozdíl mezi vyhlídkovým letem a výletem?

Vyhlídkový let je kratší, trvá zpravidla několik desítek minut. Výlet může klidně zabrat podstatnou část dne. Na našich webových stránkách www.lety-chomutov.cz zájemci najdou několik málo tipů na návštěvu bližších i vzdálenějších míst. Nejkratším výletem je návštěva Mladé Boleslavi s dvouhodinovou přestávkou na návštěvu tamního leteckého a automobilového muzea. Oblíbená je například trasa Chomutov – Nechranice – Křivoklát – Karlštejn – Slapská přehrada – Konopiště s tříhodinovou přestávkou a obědem na Konopišti nebo návštěva Hluboké se čtyřhodinovou přestávkou na prohlídku zámku nebo ZOO. Další osvědčený cíl je safari ve Dvoře Králové či západočeská lázeňská města. A třeba s fanoušky raketové techniky jsme letos létali do Peenemünde u Baltského moře, kde začínal se svými pokusy budoucí mozek amerického kosmického programu Werner von Braun. Zdůrazňuji ale, že výlet lze naplánovat přesně podle přání klienta. Jen v České republice je na osm desítek sportovních letišť, takže letět se dá prakticky kamkoli. Jak vyplývá ze zmínky o Peenemünde, létáme pochopitelně také do zahraničí.

Jaké jsou ceny letů?

Cena za jednu minutu letu je sto korun a nejkratší vyhlídkový let trvá 30 minut; objednatel za něj tedy zaplatí tři tisíce korun. Zmíněná trasa Chomutov – Mladá Boleslav i s přestávkou stojí sedm tisíc korun, výlet na Konopiště vyjde na devět tisíc a na Hlubokou třináct tisíc korun. Letadlo Cessna 172 pojme pilota a tři cestující, kteří se mohou o uvedené náklady podělit. Zákazník se nemusí bát, že k uvedené ceně budou připočítávány různé skryté poplatky; sjednaná částka je konečná a platí i v případě, kdy let potrvá déle například kvůli silnému protivětru. Normální cestovní rychlost je 180 kilometrů za hodinu.

Jsou lety něčím omezené? Mám na mysli například roční období, věk či zdravotní stav klienta a podobně.

Létáme celoročně, ale pochopitelně záleží na momentálním počasí. Věková ani zdravotní omezení nejsou, ale každý by měl pochopitelně zvážit, zda je pro něj taková aktivita vhodná. Obecně se dá říci, že létání není fyzicky náročnější, než jízda autem, žádné divoké akrobatické prvky s klienty neprovádíme a létáme jen za pěkného počasí. Piloti jsou velmi zkušení, minimálně s desetiletou praxí.

Nabízíte ještě nějaké zajímavé služby?

Ano. Již mnoho let provádíme letecké i pozemní snímkování. Fotíme pro velké stavební firmy i města. Výsledkem jsou šikmé fotky, použitelné pro dokumentaci staveb, prováděných rekultivací či lokalizace výskytu kůrovce. Z fotek vyrábíme rovněž velkoplošné obrazy v hliníkových rámech.Rovněž ve spolupráci s Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí n. Labem pořizujeme kolmé snímky a z nich ortofotomapy (standardní přesnost 5cm/pixel) a pomocí laserového skeneru jsme schopni pořídit 3D model zemského povrchu, který může například sloužit projektantům přímo pro „usazení“ mostu, silničního tělesa či jiné stavby do terénu. Jedná se o špičkovou technologii.

Jak je možné lety, výlety či dárkové poukazy zakoupit?

Objednat je lze na zmíněných webových stránkách www.lety-chomutov.cz nebo na telefonu 777 631 077. Na těchto kontaktech lze objednat i ostatní služby, které jsou rovněž popsány na našich stránkách www.lety-chomutov.cz. Rádi všem zájemcům o lety či letecký výcvik vše vysvětlíme a je možno podniknout i let, při kterém si zájemce pod dohledem zkušeného instruktora vyzkouší řídit letadlo.

Foto:  Cessna 172. Foto: Letecký klub Pesvice

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video