Žatecké střední školy otevírají v příštím roce nové obory. Lákají na skvělé uplatnění na trhu práce

Hedvika Mašková 2020-10-08 10:30:00

Střední průmyslová škola elektrotechnická v Žatci a Soukromá obchodní akademie v Žatci - dvě školy sdílející jednu budovu. První se soustředí na odborné vzdělávání v oboru elektrotechnika, druhá je zaměřená na výuku ekonomiky a podnikání. Obě v příštím roce otevírají nové lukrativní obory. Více se lze dozvědět na dnech otevřených dveří a něco málo také v následujícím rozhovoru se zástupkyněmi obou škol Ing. Romanou Šrámkovou a Bc. Hanou Anežkou Lýrovou.

    • Chystají se dny otevřených dveří. Kdy a pro koho jsou určeny?

Romana Šrámková: První den otevřených dveří proběhl v úterý 22. září. Další termín máme 13. října, 10. listopadu, 8. prosince a 12. ledna. Všechny budou probíhat prakticky během celého dne, a to od 8.00 do 17.00 hodin. V případě, že by současná situace zabránila vstupu zájemcům o studiu do školy, máme pro ně připravenou virtuální prohlídku školy. Odkaz na tuto prohlídku najdou na facebookové stránce Střední průmyslové školy elektrotechnické.

Dny otevřených dveří jsou určené především pro zájemce osmých a devátých ročníků základních škol. Ale také pro všechny, kdo mají zájem si dálkovou formou vystudovat obor Elektrotechnika.

    • Co vše lze vidět? Plánuje se něco speciálního?

Romana Šrámková: Za Střední průmyslovou školu elektrotechnickou máme připravené logické hry na počítači nebo si zájemci o studiu mohou vyzkoušet 3D brýle, což bude určitě pěkným zpestřením. V odborných učebnách si pod vedením pana učitele mohou vyzkoušet konkrétní řemeslo.

Zájemci oboru Elektrotechnika si budou moci vyzkoušet výukovou stavebnici ARDuin, kterou využívají právě studenti elektrotechniky. Máme tu i učitele, který se věnuje tvorbě origami, takže i on ukáže něco ze svých dovedností díky níž se děti učí logicky přemýšlet a nemají pak problémy odvodit si klasické matematické příklady. Žáci základních škol si budou moci také vytisknout přednastavené šablony na 3D tiskárně.

Zároveň si budou moci prohlédnout budovu, ve které sídlí obě školy, jak Střední průmyslová škola elektrotechnická, tak i Soukromá obchodní akademie. U vchodu bude recepce, kde si budou návštěvníky přebírat naši studenti a učitelé a začnou je provádět po jednotlivých stanovištích. Proběhne prohlídka tříd a prezentace jednotlivých oborů.

    • V příštím školním roce 2021/2022 plánujete otevřít dva nové obory. O jaké obory půjde?

Romana Šrámková: Střední průmyslová škola elektrotechnická otevře nový obor,,Informační technologie“, který bude soustředěn na výuku programovacích aplikací a her pro Android, iOS a desktopové OS. Půjde tedy o úplně něco jiného než na ostatních školách.

Dále se budou studenti učit pracovat s webovými technologiemi a tvořit webové aplikace. Studium doplňuje výuka počítačové grafiky a designu. Obor se bude věnovat také technologiím inteligentních domů a v rámci dílčích cvičení budou studenti trénovat manažerské dovednosti.

Informační technologie jsou čtyřletým oborem zakončeným maturitní zkouškou. Zájemci budou přijímání na základě státních přijímacích zkoušek.

Hana Anežka Lýrová: Na Soukromé obchodní akademii se otevře obor ,,Provoz a ekonomika dopravy“ zaměřený na logistiku“. Obor může být zajímavý pro žáky, kteří hledají práci na počítači, rádi se učí cizím jazykům, mají logické myšlení, rádi si hrají a programují. Jejich budoucí práce bude zahrnovat komunikaci s klienty, organizaci nákupu, prodeje, expedice a přepravy v letecké, automobilové a železniční dopravě. My se budeme orientovat na automobilovou a leteckou dopravu.

Spolupracujeme v rámci chystaného oboru se Svazem spedice a logistiky ČR. Zakoupili jsme studijní materiály, učebnice a skripta, které používají na svých rekvalifikačních kurzech pro speditéry.

Výkonným ředitelem této organizace je pan Ing. Petr Rožek, Ph.D., který naši školu navštívil a nabídl dlouhodobou spolupráci v rámci odborných přednášek, konzultací a praxí. Doporučil nám spolupráci se společností JERID, která nám může nabídnout nejmodernější SW a informační systémy zabezpečující potřeby informatiky, dopravy a logistiky. Na dni otevřených dveří předvedeme zapůjčenou demo verzi informačního systému Fred. Naši žáci zasvětí návštěvníky do tajů logistického plánování, hraní si s mašinkami a přepravou zboží.

Připravujeme se na nový obor svědomitě, jsme druhou školou v kraji, která tento obor nabízí. Věřím, že si své žáky najde, vždyť žádná firma nemůže existovat bez efektivního řízení.

Provoz a ekonomika dopravy je čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou. Poutavé pro žáky může být získání řidičského průkazu v rámci studia předmětu Řízení motorových vozidel.

    • Jaké máte očekávání v zájmu o nový obor logistiky?

Hana Anežka Lýrová: Pokud se naplní oba obory, Obchodní akademie a Provoz a ekonomika dopravy, bude to úžasné. Upravili jsme učební plán tak, aby byl první ročník stejný, jak pro obchodní akademii, tak pro „logistiku“. Všechny odborné předměty, budou mít až od druhého ročníku.

Žáci si mohou vybrat, studovat spedici a logistiku nebo obchodní akademii se zaměřením na propagační grafiku a média.

    • Vaše škola spolupracuje s několika společnostmi. Které firmy vaše žáky podporují?

Hana Anežka Lýrová: Zahájit spolupráci s firmami nám pomohla Ing. Renata Janků, pracovnice SPZ Triangle, Úřad práce Žatec a Louny, Město Žatec, Mgr. Milica Krišan, naše učitelka cizích jazyků a to vše s podporou paní zřizovatelky a ředitelky školy.

Nejen firmám v průmyslové zóně Triangle vděčíme za úspěch v otevření nového oboru. Fujikoki Czech, nakladatelství Klett, společnost PULS, firma Praha Music Center, Lingua Centrum a jiné. Věříme, že intenzivní spolupráce v rámci odborných praxí bude opět úspěšná.

Těšíme se na všechny návštěvníky a budoucí žáky.

Děkuji za rozhovor.

Hedvika Mašková


Foto: Studenti se zástupkyní Hanou Anežkou Lýrovou a managerem logistického centra Fujikoki panem Vrbou ve školním studiu. Foto: Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video