Nový hejtman a jeho náměstek: Jan Schiller & Jiří Kulhánek. Rýsuje se konec vyhazování peněz poplatníků a „rasismu naruby“?

2020-10-17 12:10:00

REGION (tos) — Nová vládnoucí koalice vznikla minulý týden po krajských volbách na severu Čech. Vedení Ústeckého kraje se podle očekávání ujme hnutí ANO 2011, které za více než čtvrtinu voličských hlasů získalo v 55členném zastupitelstvu 17 mandátů. Příští čtyři roky chce vládnout spolu s ODS (8 mandátů), která obsadí místo náměstka hejtmana. Třetí do krajského vedení vstoupili Spojenci pro kraj; ti získali v krajském zastupitelstvu 4 křesla, což dohromady dává vládnoucí koalici převahu 29 proti 26 hlasům opozice. Pokud rozklíčujeme kandidátku ODS a vyjmenujeme všechny členy Spojenců, bude kraji v konečném důsledku vládnout koalice ANO, ODS, KDU–ČSL JsmePRO!, TOP09, SNK ED, LES a Zelení.

Novým hejtmanem bude Jan Schiller (ANO). Narodil se v roce 1972 v Mostě, kde žije dodnes. Vystudoval Fakultu životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem a Hornicko–geologickou fakultu Vysoké školy Báňské — Technické univerzity Ostrava. Pracoval pro společnost Alfa Term Most, kde se mj. zabýval tepelným hospodářstvím či stavbami čistíren odpadních vod.

Před vstupem do ANO se v politice neangažoval. V roce 2014 byl zvolen mosteckým zastupitelem a téměř rok zasedal i v městské radě. V roce 2017 se stal parlamentním poslancem, kde působí v několika výborech.

„Vyjednávání koalice v Ústeckém kraji je stvrzeno „Memorandem o spolupráci“. Já osobně jsem moc rád, že už začátek předznamenává rychlé rozhodování bez politikaření. Všichni zúčastnění vědí dobře, proč vzniká právě tato koalice. Mnohým se to možná nelíbí, ale pokud někdo pochybuje o naší demokratičnosti a vstřícnosti ve prospěch obyvatel našeho kraje, rád připomenu, že netrváme na většině v Radě Ústeckého kraje, což je vzhledem k úspěchu ve volbách a získaným mandátům výrazný ústupek. Beru to jako podání ruky našim kolegům a jako důkaz o tom, že chceme spolupracovat a ne soupeřit,“ řekl budoucí hejtman.

Jeho neuvolněným náměstkem se stane Jiří Kulhánek (ODS). Narodil se v roce 1962 v Roudnici nad Labem. Do roku 1986 žil ve Štětí na Litoměřicku, od roku 1986 dodnes v Kadani. Vystudoval Pedagogickou fakultu UJEP v Ústí nad Labem a začal pracovat jako učitel na základní škole v Kadani, za niž řadu let vystupuje jako nekompromisní patriot. V prvních svobodných komunálních volbách v roce 1990 byl zvolen do Rady města Kadaně, tehdy ještě za Občanské fórum, a následně se stal jedním ze zakládajících členů ODS. Během let 1993–2002 zastával funkci přednosty Okresního úřadu v Chomutově. Po ukončení činnosti okresních úřadů v roce 2002 uspěl v komunálních volbách a stal se kadaňským starostou. Tím byl zvolen pětkrát v řadě a je jím dodnes. V roce 2016 jej voliči vyslali do Zastupitelstva Ústeckého kraje, kde až dosud působil v opozici.

V čem jsou si názorově blízko

Z veřejných prohlášení se zdá, že nový hejtman i jeho náměstek společně sdílejí realistický pohled na svět. Jako „kovaní“ Severočeši za jednu z hlavních priorit pokládají oblast zdravotnictví, kde vedení Ústeckého kraje doposud preferovalo svou vlastní akciovku Krajská zdravotní a ostatní — většinou městské — nemocnice v regionu víceméně přehlíželo. S tím jak nový hejtman Schiller, tak jeho náměstek Kulhánek nesouhlasí. Oba před volbami razili filozofii, kterou lze ve stručnosti parafrázovat takto: Lidé, kteří potřebují nemocniční péči, žijí v celém v kraji. Nejen ve spádových oblastech Krajské zdravotní.

Je tu i další shoda

Už mnohokrát jsme informovali o zákonodárné snaze Jiřího Kulhánka zatrhnout spekulantům takzvaný obchod s chudobou. Jde o to, že stát dotuje sociálně slabým pobyt na soukromých ubytovnách naprosto nesmyslnými částkami (klidně i 12,5 tisíce korun měsíčně). Tyto peníze „jakoby“ dostávají sociálně potřební, ale ve skutečnosti se pouze přesunou ze státního rozpočtu na účty majitelů těchto předražených ubytovacích zařízení. Že jde o naprosto nesmyslný systém a mrhání miliardami ze státní kasy, to si uvědomí každý, kdo platí daně. Jen vrcholní politici a aktivisté za lidská práva ne. Daňový poplatník, který si za vlastní peníze plus bankovní úvěr postavil dům a náhle ho (třeba kvůli vládním koronavirovým omezením) není schopen splácet, o svou nemovitost může klidně i přijít. Že je bez peněz jen momentálně a kvůli mimořádné situaci? No a? Vždyť vlastní dům, který může prodat! Ubytovat se může někde levněji (ovšem za vlastní, protože nesplňuje definici „chudý”) a dál ze svých daní skrze dávky na bydlení přispívat na zisky obchodníků s chudobou.

Velikou křivdu zde vnímá i nový hejtman Schiller. „Mapování, analýz a vyhodnocování už je dost, už je potřeba razantně zakročit a začít konat. Jsem z Mostu a v prostředí plném negativních sociálních jevů žiji celý život. Mohu tedy porovnat, zda se něco zlepšuje a nebo ne. Není překvapením, když řeknu, že je to horší a horší! A podle mě neudržitelné. Z titulu mého mandátu stále dokola na všech platformách poslanecké sněmovny burcuji, že situace je neudržitelná a kritická, pokud ji nezačneme okamžitě řešit. Snažím se prosadit spolu s kolegy z našeho kraje legislativní změny a konečně se začíná dařit. První vlaštovkou je propojení vyplácení dávek se skutečným místem pobytu, oproti nynějšímu trvalému bydlišti,“ řekl v našem předvolebním rozhovoru nový hejtman.

„Bílý“ rasismus? Vážně?

Jan Schiller neváhal pojmenovat asi největší „bolest“ našeho regionu: Jsme — jako „bílá“ většina — rasisté nebo ne? Takhle to vidí: „Úzce spolupracuji se zmocněnkyní pro lidská práva v problematice Chanova. Jsem mezi dvěma extrémy, kdy jedna strana chce všem slepě pomáhat a druhá chce extrémně omezovat skoro až lidská práva. Oboje odmítám. Selský rozum velí, že by nejméně v devadesáti procentech případů stačilo důsledně měřit stejným metrem všem! Naprosto chápu otazník v očích lidí, proč se jisté skupiny obyvatel nazývají „vyčleněné“, ačkoli z většinové společnosti je nikdo aktivně nevyčleňuje. Je konečně třeba nahlas říci, že ony skupiny se svým chováním a životním stylem „vyčleňují“ samy. Souseda, který bude sypat odpadky z okna, neplatit nájem a do sběru odevzdá železné zábradlí ze schodiště, nebude mít rád nikdo. A s jeho původem, ani barvou pleti to ani v nejmenším nesouvisí!“

V čem se rozcházejí?

Nová povolební koalice je zatím opravdu jen v plenkách. Témata, která ji mohou vzájemně rozdělit, může (ale nemusí) přinést teprve budoucnost. Pro obyvatele našeho kraje to v tuto chvíli zní jako nadějná zpráva.

Foto: Jan Schiller. Jiří Kulhánek. Foto: Archiv (2×)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video