Po požáru svého bytu skončili na hradě

Tomáš Skřipský 2020-10-16 07:21:00

KADAŇ (tos) — V městském krizovém bytě na Kadaňském hradě skončila po požáru z pondělí minulého týdne pětičlenná rodina Jiřího Pokorného z kadaňského sídliště C. O požáru jejich nájemního bytu 1+3 v Golovinově ulici jsme psali dříve. Kvůli ohni museli hasiči z domu evakuovat 19 lidí, z nichž tři se nadýchali kouře a jeden — shodou okolností hlava rodiny — musel být kvůli přiotrávení spalinami převezen do nemocnice.

„Druhý den jsem šel ze špitálu domů, aby manželka nebyla na všechno sama,“ řekl minulý týden. Jak dodal, při požáru rodina přišla doslova o všechno, zachránit se podařilo jen vlastní životy a šestého člena domácnosti — psa. Další zachráněné zvíře byla kočka od sousedů zezdola.

Hořet prý začalo v dětském pokoji od zkratované zásuvky. V bytě jsou totiž ještě původní „socialistické” rozvody elektřiny z hliníku. „Byl jsem ten den doma, protože marodím. Zrovna jsem se vrátil z nemocnice a vyprávěl ženě, jak to tam probíhalo. Vůbec mě nenapadlo, že tam budu za chvíli znovu,” vzpomíná na jeden z nejhorších dnů v životě Jiří Pokorný.

V bytě prý zničeho nic vypadly pojistky a když je šel nahodit, ucítil kouř. Jakmile otevřel dveře do dětského pokoje, kde už hořela postel, oheň s novou dávkou vzduchu doslova ožil a v mžiku byl v plamenech celý pokoj. „Byla to opravdu nepředstavitelná rychlost,“ popisuje Jiří Pokorný. Pokusy o uhašení se ukázaly jako marné a v bytě nebylo brzy vidět na krok. Otec, který šel ven jako poslední, se prý orientoval podle volání zbylých členů rodiny.

O prudkosti a rozsahu požáru hodně vypovídá i skutečnost, že hasiči s ohněm bojovali bezmála dvě hodiny — požár lokalizovali v 10.26 a zlikvidovali ve 12.10 hodin.

Osud rodiny neunikl spoustě lidí z Kadaně i odjinud a na facebookové skupině Kadaň pomáhá se zdvihla vlna solidarity. „S nabídkou pomoci pro vyhořelou se nám přihlásily určitě stovky lidí,“ potvrdil zájem o bližní v nouzi místostarosta Jan Losenický, který si organizaci pomoci vzal na starost. Ve spolupráci s oblastní charitou Kadaň se v rekordním čase podařilo poshánět to nejnutnější, protože rodina měla jen oblečení, které měli její členové při požáru na sobě. Chybělo jí úplně vše, od kartáčků na zuby po toaletní papír. Poté, co bylo postaráno o základní potřeby, začali lidé věnovat i nábytek a další věci, aby rodina něco měla do začátku. Co se neupotřebí, zůstane v zásobě pro podobné případy.

„Je to úžasné. Vůbec se mi nechtělo věřit, jak jsou lidé ochotni pomáhat jiným, i když je třeba ani osobně neznají. Když uvážím, jak je Kadaň malá, a kolik se v ní najde dobrých lidiček, je to opravdu k neuvěření,” přemítá nahlas o nezištné pomoci od spoluobčanů vděčný Jiří Pokorný. Rodina je naštěstí proti požáru pojištěna a vítá i poněkud netradiční nabídky pomoci od lidí, kteří jsou sběhlí ve vyjednávání s pojišťovnami.

Vyhořelý byt patří městu, které je pro podobné případy rovněž pojištěné a v pondělí tohoto týdne započalo s jeho rekonstrukcí. „Jak dlouho práce na obnově potrvají, zatím nevíme. Rádi bychom měli za dva měsíce hotovo,“ řekl na závěr místostarosta Losenický.

Až do konce října je pro rodinu Pokorných vyhlášena finanční sbírka na transparentním účtu 223855495/0600, variabilní symbol 1341. Vybraná částka bude po skončení sbírky zveřejněna a předána rodině do začátků bydlení v obnoveném bytě.


Foto: Snímky ze dne kdy byt Jiřího Pokorného a jeho rodiny zachvátil rozsáhlý požár. Foto: Hasiči

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video