Nemocnice v Kadani a v Žatci i Rakovníku shánějí pomocníky! Zdravotníky, studenty a další užitečné lidi

Alla Želinská 2020-10-13 15:58:00

Vedení kadaňské nemocnice zveřejnilo v pondělí na svých webových stránkách otevřený dopis, ve kterém žádá veřejnost o pomoc. V úterý se s podobnou výzvou připojila Nemocnice Žatec. Obě zařízení tak reagují na současnou epidemiologickou situaci. Ani jedna z nich navíc není uvedena v příloze vládního usnesení k zajištění poskytování zdravotnických služeb a nemá tedy nárok na pomoc studentů zdravotnických oborů.

V úvodu dopisu ředitel kadaňské nemocnice vysvětlil, že prioritou všech zaměstnanců je zachovat její nepřetržitý provoz stejně, jako tomu bylo na jaře. „Chtěli bychom touto cestou oslovit ty, kteří mohou pomoci nemocnici s péčí o pacienty. Obracíme se na zdravotníky, zvláště na zdravotní sestry, které své povolání nyní aktivně nevykonávají, zda by se na nějaký čas k této užitečné a potřebné práci vrátily. Obracíme se také na všechny bývalé zdravotníky, například aktivní důchodce, kteří by mohli pomoci,“ uvedl v dopisu ředitel nemocnice Petr Hossner.

Jak dodal, v této době může být velmi užitečný i člověk, který není lékař, medik nebo zdravotní sestra. Nemocnice uvítá i pomoc na pozici kuchař, uklízečka, vrátná, řidič, sanitář, ošetřovatel nebo hlídka u vstupu do nemocnice: „Věříme, že společnými silami bude náš boj s covid-19 úspěšný a zajistíme pro všechny pacienty, kteří každý dne potřebují péči, nepřetržitý provoz nemocnice.“

Výzva se setkala s velkým zájmem. „Vážení spoluobčané, děkujeme za váš velký zájem nám pomoci. V tuto chvíli máme již obsazené všechny pozice obslužného charakteru. Nadále žádáme o pomoc zdravotníky tj. lékaře, všeobecné sestry a další zdravotnický personál s kvalifikací. Vaše nabídky posílejte se životopisem na emailovou adresu benesova@nemkadan.cz, případně můžete volat 474 944 550,“ uvedl již v úterý ředitel Hossner.

V úterý 13. října podobnou výzvu zveřejnila Nemocnice Žatec. „Vzhledem k faktu, že Nemocnice Žatec jako jediná nemocnice v okrese Louny, schopná poskytnout akutní lůžkovou zdravotní péči včetně pacientů Covid-19 pozitivních, ani Nemocnice Kadaň není uvedena v příloze usnesení Vlády ČR č. 409/2020 Sb. k zajištění poskytování zdravotnických služeb a nemají tedy nárok na pomoc studentů, musím situaci řešit. Na společném postupu se chci domluvit s Petrem Hossnerem,“ uvedl v úterý ráno na náš dotaz ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

Odpoledne již informoval o dalším postupu. „V Nemocnici Kadaň už věc běží, Nemocnice Žatec se připojuje následovně,“ uvedl Zetek s tím, že se nemocnice obrátila na ministra zdravotnictví s žádosti o urychlenou intervenci za účelem přehodnocení vládního rozhodnutí.

Následně se vedení žatecké nemocnice obrátilo na veřejnost. „Vážení občané… Nevíme, zda bude naše nemocnice v této otázce úspěšná, proto se obracíme na kvalifikovanou veřejnost, střední zdravotní personál všech kategorií i lékaře o pomoc při poskytování zdravotní péče a obslužných procesů v nouzovém stavu. V současné době zvládáme, ale naše personální kapacity jsou na hraně a dle predikcí se epidemiologická situace může podstatně zhoršit,“ uvádí Jindřich Zetek.

Pokud jste tedy nemocnici schopni nabídnout pomoc, kontaktuje ji na čísle 414 110 115 nebo emailem silhanova@nemzatec.cz.

Problému s nedostatkem zdravotnického personálu chce předejít nemocnice v Rakovníku. 

,,Ačkoliv je současný stav v nemocnici Rakovník stabilizován a péče je prozatím poskytována bez omezení, rádi bychom se připravili na případnou budoucí situaci, kdy požadavky na péči budou na hranici našich možností, či dojde v důsledku epidemie ke snížení počtu zdravotnického personálu. Rádi bychom se připravili mimo jiné i tím, že vytvoříme skupinu dobrovolníků připravenou přijít, po předchozí domluvě a přípravě, pomoci provozu nemocnice," uvedl ředitel nemocnice Tomáš Jedlička. Tuto skupinu by vedení nemocnice rádo sestavilo z řad mediků, studentek zdravotních škol i občanů. Podle kvalifikace by měli pomoci jak s ošetřovatelskou péčí, tak s pomocnými pracemi. ,,Dovoluji si proto vyzvat zájemce z řad mediků, studentů a studentek zdravotnických škol i občanů, aby v případě zájmu kontaktovali naši nemocnici. Věříme, že s pomocí občanů se nám podaří udržet potřebnou zdravotní péči v regionu i v této nelehké době," dodal ředitel.

Zájemci mohou napsat na e-mailovou adresu: dobrovolnici@nemorako.cz nebo se ozvat na telefon 313 525 296.   

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video