V krajském zastupitelstvu usedne osm politických stran, tři zastupitelé jsou z Lounska, čtyři ze Žatecka

Lucie Steklá 2020-10-14 14:51:00

Okres Louny (lus) Stejně jako před čtyřmi lety, i letos vyhrálo v Ústeckém kraji hnutí ANO. Ve volbách ANO získalo 30,91 procenta a v zastupitelstvu mu tak bude patřit sedmnáct mandátů. O tři méně, než doposud. Poloviční úspěch si připsala v pořadí celkově druhá ODS, jíž po zisku 14,55 procenta náleží osm mandátů. Bronzovou příčku obsadilo hnutí Starostové a nezávislí, kteří usednou na sedm ,,křesel” krajského zastupitelstva. Šest židlí vybojovala Česká pirátská strana, pět SPD a po čtyřech KSČM, Spojenci pro kraj a Lepší sever.

Lounsko bude mít pro další čtyři roky v kraji tři zástupce. Dva z nich jsou radní města Louny, jedním starosta Domoušic.  

Zastupitelský post obhájili hned dva z jmenovaných. Jedním z nich je Milan Rychtařík (ANO), který se díky preferenčním hlasům posunul z 11. místa kandidátky až na místo třetí. Dalším je starosta Domoušic Zdeněk Kutner (ODS). Třetím krajským zastupitelem hájícím ,,barvy Loun” je Michal Kučera (Spojenci pro kraj). Krajský post naopak neobhájili Pavel Csonka a Stanislav Rybák.

Pozadu nezůstal ani Žatec, který má v kraji zástupce čtyři - mandát obhájil místostarosta města Radim Laibl (ANO), s ním do křesel nově usednou Petr Kubeš za KSČM, a také členové České pirátské strany Jan Kranda a Vladimír Vlach.

Povolební jednání o  podobě ,,vedení kraje" jsou již skončena. Kraj by měla po příští čtyři roky řídit nová koalice ve složení ANO, ODS a Spojenci pro kraj. Lídři těchto tří stran podepsali společné memorandum o spolupráci  7. října. Ze hry tak vypadlo hnutí STAN, které bylo původně k jednáním přizváno coby třetí ve volbách za ANO a ODS.

Hejtmanem bude Jan Schiller (ANO). Koalice bude mít v zastupitelstvu o 55 členech většinu 29 hlasů. 


Krajské volby moc netáhnou

Okres Louny (lus) Pokud bychom hledali nejtypičtější znak krajských voleb, bude to určitě volební účast. Ta je každé čtyři roku velmi nízká a ani letos tomu nebylo jinak. Volební účast v okrese Louny byla pod celorepublikovým výsledkem. Volit do zastupitelstev krajů přišlo 33,34 procent voličů. Volební právo tu má 68 844, možnosti podpořit regionální politiky ale využilo jen 22 952 voličů. I tak to byla třetí nejvyšší účast z celého kraje. V celém kraji volit přišlo jen 31,30 procenta voličů. Svůj hlas mohlo odevzdat 647 214, učinilo tak jen 202 590 osob.

Lounsko má 78 okrsků s 30 632 voliči, volilo jich jen málo přes jedenáct tisíc, tedy 37,21 procenta. Na Postoloprtsku ve čtrnácti okrscích volit mohlo 4 072 osob, k urnám přišlo jen 28,17 procenta (1 147 voličů).

Nejvyšší volební účast v letošních krajských volbách zaznamenala na Lounsku obec Raná, kde volilo 130 voličů z 204 možných, což je 63,73 procenta volební účasti. Stříbrnou příčku volební účasti obsadila Obora s 50,72 procenty a počtem voličů 176 z 347 registrovaných ve volebním seznamu. Bronzová příčka patří Žerotínu, kde odvolila přesně polovina osob s volebním právem, tedy osmdesát tři. Nejmenší zájem o krajské volby projevili obyvatelé Veltěž (26,01 procenta). Svůj hlas tu odevzdalo jen 84 obyvatel z 323 možných voličů. Jen o procento více voličů přišlo k urnám v Chožově, o další procento více v Domoušicích. V Lounech podporu krajským kandidátům vyjádřilo 5 153 obyvatel, volit jich mohlo ale o pětašedesát procent více - 14 434. V Postoloprtech a jeho dvanácti okrscích volilo tisíc jedna voličů, což stačilo na volební účast 27,33 procenta. Volit nepřišlo 2 662 lidí. Ve Výškově se k urnám vypravilo 146 voličů, díky nimž se v obci volební účast vyhoupla na 35,7 procenta.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video