Den architektury se letos nesl v duchu ,,prázdných domů"

Hedvika Mašková 2020-10-19 10:30:00

Co skrývají prázdné domy? To zjistili návštěvníci letošního Dne architektury v Žatci. Prázdné domy prozkoumali na vlastní nohy společně s historičkou umění Monikou Merdovou a architektkou Evou Sladkou ze spolku ,,A dál?”. Do interiérů, ale také některých běžně nepřístupných exteriérů bývalé sušárny chmele Vincenze Zulegera, posádkového domu armády, Hotelu Družba a Dreherova pivovaru, bylo možné zavítat první říjnovou sobotu.

,,Tématem Dne architektury jsou prázdné domy. Jde o téma, které jste si vy sami odhlasovali na jaře v anketě na sociálních sítích. Myslíme si, že jste zvolili velmi dobře, jelikož pro Žatec neexistuje příznačnější téma než prázdné domy. Jsme rádi, že se nám ve spolupráci s odborem rozvoje majetku a Martinem Šmídem, podařilo sehnat čtyři klíče do prázdných žateckých objektů,” popsala v úvodu procházky Eva Sladká a nadto podotkla: ,,Prázdné doby jsou fenomén nejenom v Žatci. Je to problematická věc asi v každém městě. Souvisí v největší míře se soukromým vlastnictvím, které definuje téma ,,prázdné” od devadesátých let, kdy fyzické a právnické osoby domy koupily a brzy při-šly na to, že jsou natolik rozsáhlé, že nemají potřebnou sílu a finance na investice."

Zájemci se poté vydali ,,pěškobusem” do prvního z objektů, kterým byla bývalá sušárna a sklad chmele Vinzenze Zulegera na Smetanově náměstí. Jde o stavbu, jež se dochovala v autentické podobě včetně sirné komory, komínů a dalších typických prvků. 

,,Objekt je vlastněn Ústeckým krajem, plány na vybudování galerie umění zde ztroskotaly a aktuálně jde budova do veřejné dražby s vyvolávací cenou tři miliony korun,” informoval spolek ,,A dál?”.

Druhým opuštěným domem, od kterého se podařilo sehnat klíče, byl bývalý posádkový dům armády, který v roce 2003 Ministerstvo obrany bezplatně převedlo do majetku města. Od té doby je nevyužívaný.

Další navštívenou budovou byl Hotel Družba. Dějiny tohoto domu sahají až do středověku. Stojí na základech dvou raně gotických staveb. Na přelomu 15. a 16. století byly oba objekty spojeny, upraveno loubí, došlo k rozšíření sklepních prostor a vzniku pozoruhodné studny. Sklep i nádherně čistou vodu ve studni si bylo možné také, díky novému majiteli - společnosti Rydex, prohlédnout. 

,,Objekt zakoupil v roce 1872 Anton Hanslik a nechal ho výrazně přestavět a na místě bývalých městských hradeb vystavěl novou hotelovou budovu. Hotel Družba zde fungoval do roku 1989,” dozvěděli se od organizátorů účastníci procházky.

Poslední stavbou, do jejíž útrob mohli zájemci nahlédnout, byl areál Dreherova pivovaru, který v současné době hledá vhodného investora a nové smysluplné využití.

Foto: Jedním z prázdných domů, kam mohli návštěvníci akce zavítat, byl bývalý posádkový dům armády, který byl postaven v osmdesátých letech 19. století a sídlila zde Unionbanka. Pro bankovní účely sloužil až do konce druhé světové války. V padesátých letech zde usídlil Dům osvěty hostující výstavy, setkání, představení a další podobné (často propagandistické) akce. Později převzala objekt armáda, která zde měla zázemí pro kulturní akce a odpočinek vojáků. Zájemci si prohlédli nejen interiéry, které tvořil sál, foyer, vestibul, šatny, kanceláře, technické zázemí a další, ale také pavlač ve vnitřní dvoraně budovy.             

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video