S pomocí nadace vysadí alej

Lucie Steklá 2020-10-20 17:42:00

Lounsko (lus) Ještě letos má proběhnou výsadba stromů podpořená Nadací ČEZu. Na severu Čech se stromy budou sázet v několika městech a obcích. Z Lounska to bude například v Lenešicích, k nimž se v kraji připojí ve Velkém Březně, Kadani, Jirkově, Bechlíně, Šluknově, Krupce či Meziboří. Sázet se bude i tam, kde byla jarní výsadba kvůli protipandemickým opatřením přeložena právě na podzim.

V rámci grantového řízení Stromy schválila letos Nadace ČEZ, včetně jarního grantu, 95 žádostí o novu či obnovující výsadbu zeleně. Celkem tak uvolnila 8 007 862 koruny, což je nejvyšší částka za posledních sedm let. ,,Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu bylo podpořeno 549 projektů v hodnotě za bezmála 60 milionů korun.  

Letos navíc nadace rozšířila okruh možných žadatelů a kromě dosavadní liniové výsadby (aleje, stromořadí, větrolamy) tak podpořila i sázení v parcích, sadech, veřejných zahradách a dalších přírodních lokalitách. Že šlo o krok správným směrem, dokazuje téměř dvojnásobný počet schválených žádostí oproti loňskému roku,“ uvedl Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

V prvním jarním kole grantu Stromy Nadace ČEZ bylo přitom napříč celou republikou podpořeno 29 projektů. Dalších 66 k nim přibylo ve druhém kole pro podzimní výsadbu. Celkem tak letos Nadace ČEZ schválila 95 projektů (oproti loňským 51) za více než 8 milionů korun. Nejvíce se letos sází v Ústeckém kraji, v němž v grantu Stromy uspělo v rámci jarní a podzimní výsadby šestnáct žádostí. V těsném závěsu následují Středočeský a Jihomoravský kraj. ,,Máme hlavně radost, když se do sázení aktivně zapojují kromě dospělých i děti. Přirozeně se tak učí o zeleň pečovat a chránit ji, vnímají, jak stromy rostou a jak zpříjemňují jejich okolí. Do českého prostředí přirozeně patří nejen lesy, ale právě i stromy v parcích, zahradách nebo podél cest. Proto jsme rádi, že se i díky nám do kulturní krajiny vracejí,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Jako příklad uveďme obec Líšťany, kde stromy sázeli na jaře letošního roku.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video