Obyvatelé Kadaně sami rozhodují, jak bude vypadat jejich okolí

2020-10-23 06:28:00

KADAŇ (PI) — V září odstartovala v Kadani další podzimní setkávání obyvatel města a vedení radnice na sídlištích. Postupným kolečkem po všech městských sídlištích, kterých je v Kadani celkem pět, mohli obyvatelé se zástupci města, v čele se starostou Jiřím Kulhánkem, diskutovat o tom, co je zde trápí, co by chtěli změnit nebo zlepšit. Všichni mají šanci svými nápady ovlivnit, jak bude jejich sídliště vypadat a jak se jim zde bude žít.

„Problémy a témata obyvatel na sídlištích se často týkají dopravy, parkování, nepořádku kolem popelnic, obměny zeleně a úprav veřejných prostranstvích, dětských hřišť, ale i rušení nočního klidu místními provozovnami,“ uvedl starosta města Jiří Kulhánek.

Na setkáních se vždy pořídí zápis se všemi návrhy obyvatel a nejde jen o slova na papíře, všechny technicky a finančně schůdné jsou neprodleně realizovány. Podnět se v minulosti např. týkal vymývání popelnic. Popelnice se v Kadani běžně vymývaly najímaným strojem dvakrát ročně. Na základě řady podnětů obyvatel, kadaňské technické služby koupily začátkem září vlastní vozidlo a mytí popelnic tak bude častější. Dalším realizovaným podnětem je postavený zpomalovací semafor v ulici Polní kvůli příliš vysoké rychlosti projíždějících aut či odstranění černé sládky v Prunéřově u cyklostezky. Na rozdíl od tzv. participativních rozpočtů, které využívají okolní města, je přímé setkávání zástupců města s obyvateli Kadaně mnohem praktičtější. „Přináší rychlou nápravu sebemenších nedostatků, které obyvatele na sídlištích trápí, a hlavně jsou realizovány postupně všechny požadavky nebo návrhy“, dodal starosta. Diskutovat a „sbírat“ nápady kadaňských obyvatel vždy přijdou, kromě starosty města, také vedoucí stěžejních městských odborů, např. životního prostředí, dopravy nebo sociálních věcí včetně zástupců městské policie. Stalo se také dobrým zvykem, že na konci akce se lidé společně sesednou kolem ohniště a při povídání si opečou buřty. Komunitní setkávání Kadaň odstartovala přesně před třemi lety, nenese s sebou žádné větší náklady. Aby fungovala, je pro ni podstatná včasná a efektivní propagace. Pro tyto účely město zřídilo informační web na adrese www.setkavanikadan.cz. Letošní podzimní schůzky začaly v září a skončily na začátku října. I přes zhoršující se situaci s Covidem–19 po prázdninách, byla účast dobrá. Na příští setkání s vedením radnice se obyvatelé Kadaně mohou těšit opět v červnu příštího roku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video