Kamencové jezero mělo rekordní návštěvnost. Klesající hladina vody je ale stále větším problémem

Redakce 2020-10-25 06:05:00

CHOMUTOV (tz) — Zní to až neuvěřitelně. I přes veškerá koronavirová omezení má Kamencové jezero za sebou sezonu s rekordní návštěvností. Padla dokonce stotisícová hranice.

Od června do září navštívilo rekreační areál 102 tisíc lidí. To je o několik tisíc více než v minulých letech, přestože letos byla sezóna o poznání kratší. Koupaliště otevíralo kvůli koronavirovým zákazům až na konci května, chatky byly v provozu od 1. června a kemp ještě o týden později. Přišli jsme o celý květen, ovlivnilo to i červen. Ale prázdninové měsíce všechno vynahradily,“ pochvaluje si Věra Fryčová, ředitelka Zooparku Chomutov, pod nějž Kamencové jezero spadá.

Velkou roli v překonání stotisícové mety sehrála především obliba zdejšího kempu. Chatky, karavany, stany, všude bylo plno. Z celkové návštěvnosti bylo 28 tisíc právě kempařů. „I tady se projevily důsledky koronavirových opatření, ale pro nás naopak v dobrém. Lidé trávili dovolenou především v republice, tedy i u nás,“ podotýká ředitelka. Kemp maximálně využívali také fanoušci znovuotevřeného lyžařského vleku na Bandě, což bylo další lákadlo letošní sezóny. Jak doplňuje vedoucí areálu Karel Ton, dříve lidé do kempu pod stan jezdili lidé spíše na prodloužené víkendy, letos to byly celotýdenní turnusy. „Bylo to vidět ve všedních dnech, kdy je normálně obsazenost třetinová, teď šplhala k devadesáti procentům,“ dodává Ton. Chatky byly rovněž maximálně obsazené, stejně jako každý rok. Třikrát musel kemp vyhlašovat stop stav, protože byl naprosto plný. 

Na koupališti se omezení projevila pouze zpočátku, do prázdnin ale všechna padla. „Zvýšené hygienické požadavky nás nijak nezaskočily, na pravidelné dezinfikování společných prostor jsme zvyklí. Neměli jsme v tomto ohledu žádnou negativní zpětnou vazbu ani zaměstnance v karanténě,“ doplňuje vedoucí.

Největším problémem tak zůstala nízká hladina vody. V srpnu tu museli uzavřít část plovoucího mola, které kleslo příliš blízko ke dnu, a upraven musel být jeden z bazénků. Větší pozornost se věnovala také okolí postranních mol, kolem kterých bylo rovněž málo vody a skákání mohlo být nebezpečné. U dětské pláže zase klesající hladina odhalila větší kus břehu, takže na brouzdaliště bylo třeba přivést dalších třicet tun písku. „Jezero potřebuje, aby hladina přes zimu vystoupala alespoň o třicet centimetrů. Pokud by naopak dál klesala, bylo by to nekoupatelné,“ podotýká k tomu Karel Ton. Pozitivní podle něj je, že poslední dva měsíce hladina neklesá. Na jezeře už mají k dispozici digitální měření a výšku hladiny tak mohou sledovat každých pět minut. Na podzim tu plánují nainstalovat také srážkoměr, aby bylo jasné, nakolik se déšť projeví na množství vody v jezeře. Problém s nízkou hladinou však už řeší i představitelé města s odborníky, proto se v areálu soustředí spíše na provozní věci. „Objednali jsme například další odkládací boxy, které si návštěvníci letos pochvalovali. Umístíme je do kempu. Pozitivní ohlasy máme také na znovuotevřenou restauraci Dřevák, kde bylo rušno celé léto,“ doplňuje Ton.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video