Kaplička dostává nový kabát. Do makovice obec ukryla vzkaz

Hedvika Mašková 2020-10-23 15:30:00

Špatný stav Kaple Bolestné Panny Marie v Tvršicích trápil tamější občany a neušel pozornosti žádnému z řidičů, kteří obcí projížděl. Tento fakt bude již za chvíli minulostí. Kapličku nyní obléhá lešení a předminulý týden byla pomocí autojeřábu osazena nová zvonice. Rekonstrukce za celkovou sumu něco málo přes milion korun by měla být dokončena ještě letos.

Kaplička v Tvršicích se do konce roku dočká celkové rekonstrukce. Opraven bude exteriér ale i interiér stavby.

,,Veškeré práce probíhají bez jakékoli dotace. Finance potřebné na rekonstrukci kaple jdou z rozpočtu obce,“ sdělil místostarosta Staňkovic, pod které Tvršice spadají, Zdeněk Kutřín.

Kaple se již pyšní zcela novými krovy. Minulý týden v pátek byla za pomocí autojeřábu osazena zvonice a sanktusová věžička zakončená makovicí s dvouramenným křížem. V makovici je navíc ukrytý vzkaz pro budoucí generace.

,,Ukryli jsme dovnitř USB flash disk s fotkami a údaji o Tvršicích, Selibicích a Staňkovicích k současnému datu. Zvolili jsme tento způsob a věříme, že historici v budou-cnosti najdou cestu, jak se k informacím dostat,“ vysvětlil Zdeněk Kutřín.

Zvon, který je pro stavbu obzvlášť důležitý, musel také projít opravou, jelikož na něm byla nalezena prasklina. Po dokončení rekonstrukce bude opět funkční. Tvršická kaple ukončená malou věžičkou se zvonem byla v tehdejších dobách jediným hlásičem času nebo ohrožení obyvatel. Zvon upozorňoval například na požár.

,,Opravy kaple se dotknou i vnitřku. Nyní probíhají restaurátorské práce na dřevěném oltáři, který bude po rekonstrukci kaple nasvícen. Kapli se navrátí i staré dubové dveře, do nichž bude nově doplněné skleněné okno, které bude umožňovat nahlédnout dovnitř. Chtěli jsme předejít tomu, aby se někdo pokoušel zjistit, co se uvnitř kaple skrývá,“ doplnil na závěr staňkovický místostarosta. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video