AKTUALIZOVÁNO: V Domově seniorů jsou nakaženi klienti i pracovníci. V pondělí nastoupí profesionální vojáci

Alla Želinská 2020-10-23 11:59:00

Více než padesát lidí mělo pozitivní výsledky testů na Covid-19 v Domově pro seniory v Podbořanech. Testy zjistily nákazu virem u 32 klientů a u 22 zaměstnanců. U tří z klientů lékaři infekci zjistili v nemocnici. V celém domově proběhlo už minulý týden hromadné testování, jehož prvotním důvodem byl potvrzený koronavirus u jednoho ze zaměstnanců. Testy pak prokázaly, že nákaza se postupně rozšířila mezi personálem, ale i klienty domova. Naštěstí nikdo zatím nemá těžší průběh nemoci, u většiny jsou příznaky jen mírnější.

„Aktuálně je situace v Domově personálně stabilizována i díky dobrovolníkům, kteří reagovali na naší výzvu v mediích. Určitě bychom ovšem přivítali posílení stavu ze strany zdravotních sester. Zde náš požadavek stále trvá. I nadále spolupracujeme s KHS a ošetřujícím lékařem. Průběh u covid pozitivních obyvatel Domova je zatím příznivý,“ uvedl ředitel domova Kamil Hajný. Kdyby se ale Covid prokázal i u ostatních zaměstnanců, byla by situace kritická.

V Domově jsou zavedeny opatření podle krizového plánu a byl maximálně omezen pohyb a kontakt osob v rámci areálu. V pondělí také došlo k plošné desinfekci celého objektu. „Museli jsme přistoupit k dočasnému uzavření kantýny, což je pro klienty nepříjemné. Pokud budou obyvatelé domova potřebovat něco koupit, budeme individuálně kontaktovat rodinné příslušníky s požadavkem o zajištění požadovaných věcí. Balíčky je možné zaslat poštou nebo předat na recepci. Projdou ovšem karanténou,“ uvedl ředitel.

Senioři mohou využít možnost zprostředkování telefonického kontaktu s jejich blízkými. „Určitě bychom ocenili častější telefonický kontakt rodiny s našimi klienty. Nabízíme i možnost zprostředkování videohovoru prostřednictvím aplikace WhatsApp a Skype. V této náročné situaci každý kontakt (byť neosobní) s blízkou osobou pomůže,“ říká sociální pracovnice Zuzana Příhodová.

V případě zájmu o zprostředkování hovoru je možné získat kontakty na WEBU DOMOVA.

I přes složitější personální situaci se daří péči o obyvatele Domova zajistit, informoval ředitel ve čtvrtek 22. října. „Průběžně posilujeme náš tým z řad studentů a dobrovolníků. Na začátku příštího týdne končí některým zaměstnancům povinná karanténa, je tedy předpokládán jejich návrat zpět do práce a posílení řad současného týmu. I nadále je průběh u Covid pozitivních obyvatel Domova příznivý. Většinou se jedná o lehce zvýšené teploty. Úzce spolupracujeme s ošetřujícím lékařem a krajskou hygienickou stanicí. V průběhu příštího týdne dojde opět k plošnému testování zaměstnanců a obyvatel Domova. Rád bych poděkoval za přístup všem zaměstnancům. I přes náročnou aktuální situaci pracují s nasazením a svou skvělou prací přispívají ke spokojenému životu našich obyvatel. Patří jim za to veliké díky! Díky patří také vedení města Podbořany a sociálnímu odboru za pomoc při zprostředkování dobrovolníků. Rád bych ujistil rodinné příslušníky obyvatel našeho Domova, že péče o ně je plně zajištěna,“ uvedl Hajný.

V pátek ředitel domova informoval, že k týmu kmenových zaměstnanců, dobrovolníků a studentů sociálních škol v pondělí 26. 10. do Domova nastupuje na výpomoc celkem dvanáct profesionálních vojáků. "Za pomoc při zprostředkování patří velké díky starostovi města Radku Reindlovi. Děkujeme také paní Marii Henlínové za vynikající koláčky a Ivaně Benešové ze žateckého sociálního centra za povzbudivé vzkazy pro obyvatele a zaměstnance Domova. Vážíme si této podpory," uvedl Hajný.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video