Topná sezona začala a opět s sebou nese rizika, požáry domů nejsou výjimkou

Lucie Steklá 2020-10-27 16:18:00

Babí léto vystřídalo chladné počasí a také začátek topné sezóny. Jak ale vypadají naše kotle a komíny po létě? ,,Určitě by je měl před zprovozněním prohlédnout odborník, abychom si byli jisti, že topení v nadcházející topné sezoně bude bezpečné. Pokud topíme na pevná paliva, bude potřeba komín vyčistit během topné sezony, ještě dvakrát,“ upozorňují hasiči. Jen během minulých dvou víkendů vyjížděli hasiči na Lounsku k požáru několika domů, v Solopyskách, Hříškově nebo Tuchořicích.

Během loňské topné sezony, tedy od října 2019 do března 2020, došlo k 950 požárům způsobených komíny. Toto číslo se víceméně každou topnou sezonu opakuje. Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Jen během loňské topné sezony bylo takových požárů 856 z celkového počtu 950. ,,Mezi další příčiny požárů patří nevhodná konstrukce komína, zazděný trám v komíně a špatné spáry v komíně. Přímá škoda dosáhla částky 28,4 milionu korun. Při těchto požárech naštěstí nedošlo k usmrcení osob, přesto se čtrnáct osob zranilo,“ uvedla mluvčí profesionálních hasičů Nicole Studená.

Stejně tak je potřeba mít v pořádku samotné topidlo. V loňské topné sezoně došlo k 67 požárům topidel. Nejčastější příčinou byla špatná instalace topidla nebo jeho nesprávné umístění - v blízkosti nábytku či pohovky. Dále pak technická závada na topidle a jeho špatný stav. Loni, jak jsme již zmiňovali, byl počet požárů v topné sezoně 950, od října 2018 do března 2019 to bylo 860 požárů, v sezoně říjen 2017 - březen 2018 to bylo dokonce 965 požárů.  

Revize spalinových cest je povinná a upravuje ji zákon z roku 2015 o Hasičském záchranném sboru České republiky. Tak je tato problematika již pevně ukotvena v zákoně. Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3krát ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2krát ročně na kapalná a 1krát ročně na plynná paliva. ,,Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem,“ řekla N. Studená.

Co dělat, když začne v komíně hořet? Urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínového tělesa. Zavolejte na linku 150 nebo 112. Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů můžete krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína. 

Hořely dva rodinné domy

Požár v Hříškově. V sobotu v noci vyjížděli hasiči k požáru domu v Hříškově. Do nedělních ranních hodin tam zasahovaly jednotky profesionálních hasičů z Loun a dobrovolných z Cítolib, Líšťan, Černčic, Panenského Týnce, Postoloprt a Veltěž. ,,Požár zachvátil téměř celý objekt, naštěstí zdraví lidí včasná pomoc spoluobčanů ochránila. Také sousední nemovitost se hasičům podařilo od ohně izolovat, i tak budou škody na majetku velké. Na zásahu spolupracovaly jednotky zdravotnických záchranářů, Policie ČR a hasičů. Všem zasahujícím jednotkám a místním spoluobčanům, kteří okamžitě nabídli dočasné ubytování, hmotnou i finanční pomoc patří velké poděkování,” uvedla starostka obce Jana Kalašová s tím, že obec vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc postižené rodině. ,,Jsem ráda, že v i v době koronaviru, která není pro mnohé spoluobčany jednoduchá, jsou mezi námi lidé, kteří nepřestávají být solidární, s postiženou rodinou soucítí a pomáhají,” dodala. Text: (lus), foto: hasiči Cítoliby

Požár v Solopyskách. Minulý pátek odpoledne byli hasiči povoláni k požáru rodinného domu v Solopyskách. Požár v patrovém domě měl vzplát z nezajištěného topení. V obci zasahovaly profesionální jednotky z Loun a Žatce, a také dobrovolné z Cítolib, Domoušic, Hřivic a Ročova, které společně zajišťovaly dálkovou dopravu vody z tamního rybníka. Likvidace požáru, který byl nahlášen v půl páté odpoledne, trvala zhruba dvě hodiny. Také na pomoc rodině, žijící v tomto domě, je vyhlášena sbírka, kterou zajišťuje kamarádka Michaela Lisseová. Text: (lus), foto: hasiči Hřivice

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video