Po agresivní nemoci zůstal Michal částečně ochrnutý. Nyní potřebuje intenzivní rehabilitace, pomáhají přátelé rodiny i dárci

Redakce 2020-11-02 10:49:57

Osmiletý Michal pochází z Rané, nedaleko Loun. Krátce po nástupu do první třídy onemocněl. Zprvu se zdálo, že jde o zánět průdušek, situace se však začala rychle zhoršovat, Michal trpěl silnými bolestmi celého těla. V pražské fakultní nemocnici Motol zahájili lékaři sérii vyšetření a postup nemoci se nakonec podařilo zastavit. Míša však částečně ochrnul. Intenzivní rehabilitace mohou výrazně zlepšit kvalitu jeho života.

V loňském roce se u Michala objevily zprvu banálně vypadající zdravotní problémy. Měl kašel a stěžoval si na bolest zad a břicha. ,,Dětská lékařka diagnostikovala zánět průdušek a nasadila Míšovi antibiotika. Během krátké doby se však problémy začaly zhoršovat, bolest zad sílila a Michal nemohl došlápnout na jednu nohu,” říká maminka Renata. Rodiče navštívili pohotovost, kde lékaři začali uvažovat o možnosti klíšťové encefalitidy nebo boreliózy, jelikož měl Míša v nedávné době klíště, to se nakonec ne-potvrdilo.  

,,Míšův stav se nadále zhoršoval, byl proto z pohotovosti převezen do fakultní nemocnice Motol. Během cesty trpěl tak silnými bolestmi těla, že nezvládl ani sedět. Několik dlouhých dní tak lékaři nemohli Míšovi nijak účinně pomoci, podávali mu léky na tišení bolesti a snažili se najít příčinu problému. Musel být krmen umělou výživou a nemohl bolestí pořádně spát. Celou dobu jsem byla u něj, tatínek se staral o Míšovu starší sestru a každý večer jezdil do nemocnice na návštěvu,” vzpomíná maminka Renata.

Po podání léků se podařilo postup nemoci zastavit. Míšův stav se začal okamžitě zlepšovat a byl mimo ohrožení života. Onemocnění však zanechalo trvalé následky. Míšovi ochrnuly obě nohy, částečně ruce a pravá bránice. Lékaři po delší době přišli s informací, že se pravděpodobně jedná o zánět míchy s autoimunitním selháním. Celkem chlapec strávil v nemocnici půl roku, z toho dva měsíce na oddělení JIP. V jeho těle pře-trvává jedno ložisko nemoci v hrudní páteři. Lékaři stále pracují na úplném stabilizování onemocnění.

Vzhledem k částečnému ochrnutí by Míšovi mohla pomoci opakovaná intenzivní měsíční rehabilitace na Neurorehabilitační klinice Axon, aby mohl znovu chodit. Ta ro-dinu vyjde na 84 240 korun, pojišťovna ji však hradí jen z části.

Podpořit malého Michala můžete na dárcovské platformě Donio.cz nebo prostřednictvím transparentního účtu u Komerční banky, spravovaného nadačním fondem AXON, číslo 2601572011/2010. Do po-známky pro příjemce stačí napsat ,,Michal Tabačko” nebo uvést variabilní symbol 20031.

Míšu v minulých dnech podpořila také školka, do níž docházel. 


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video