Mladá žena prý vyskočila z okna nemocnice. Zdrcená máma: „Věděla jsem, že se to může stát, ale slíbili mi, že ji uhlídají.“

Soňa Šímová 2020-11-03 10:57:00

CHOMUTOV (soš) —„Stojíte za zavřenými dveřmi, jen pár metrů od své dcery a nepustí vás dovnitř, nemůžete nic,“ popisuje zoufalou situaci mámy, která tušila, že by si její dítě mohlo sáhnout na život, Pavla Hrzinová ze Zaječic. Přestože na tuto skutečnost prý ošetřující personál několikrát upozornila a ten jí přislíbil, že na dceru dohlédne, skončila hospitalizace na neurologickém oddělení chomutovské nemocnice neštěstím. Devětadvacetiletá pacientka měla vyskočit ve čtvrtek ráno ze čtvrtého patra nemocnice. Případ šetří policie.

Mladá, zdravá, trochu citlivější, ale usměvavá. Těšila se na svatbu a budoucnost se svým přítelem. Tak popisuje Pavlu Hrzinovou její máma, která nosí stejné jméno. V době před hospitalizací trápila mladou ženu únava; následně se její stav prudce zhoršil a přidružily se i nevysvětlitelné změny v chování. „Přítelkyně byla u mě doma, bylo vidět, že je unavená, jak psychicky tak fyzicky, uložil jsem ji, aby se zkusila prospat, ale neustále se budila a bylo vidět, že se bojí usnout. Byl to už třetí den, co nespala. Když už to vypadalo, že zaspí, najednou vytřeštila oči a začala křičet. Zavolal jsem záchranku, ti udělali základní vyšetření a odvezli ji na neurologii. Já jsem čekal čtyři hodiny na chodbě. Následně do nemocnice přijela Pavlínky maminka,” popisuje přítel pacientky Milan Dzuriak.

„Vždy když měla nějaký problém, vyhledávala lékařskou pomoc dobrovolně a bez problémů. Večer, kdy ji čekalo CT vyšetření, nám dovolili zůstat s ní a doprovodit ji. Pavlínka nechtěla spolupracovat, nedokázala ležet v klidu, ale neprala se. Uklidňovala jsem ji, ale ona měla pocit, že jí každým vyšetřením ubližujeme,“ doplňuje k jejímu stavu Pavla Hrzinová s tím, že dcera působila zmateně.

Na oddělení neurologie, kde ženu nakonec hospitalizovali, mohla Pavla Hrzinová zůstat do půlnoci: „Nechci hanit přístup sester, viděla jsem, kolik práce tam mají a věděla jsem, že nebudou mít čas se jí věnovat. Říkala jsem jim, že ji tam nemůžu takhle nechat, že ji musí zklidnit, protože bude mít sklony si něco udělat. Mluvila totiž o tom, že když se dozví nějakou špatnou diagnózu, může se to stát.“ Maminka tedy poprosila, zda by s dcerou nemohla na oddělení zůstat s tím, že jim zaplatí nadstandardní pokoj. To jí ale s ohledem na epidemiologickou situaci nemělo být umožněno.

„Byli jsme ujištěni, že bude pod dozorem. Maminka přímo upozornila, aby zajistili okna, protože Pavlínka není v dobrém psychickém stavu. Byli jsme ujištěni, že se nic nemůže stát,“ doplňuje Milan Dzuriak.

Druhý den jela rodina za Pavlou s osobními věcmi. „Vpustili pouze jednu osobu, šel za ní tedy přítel a já mezitím hovořila s lékařkou. Znovu mě ujistila, že se o ni zvládnou postarat, sdělila mi výsledky krevních testů, které byly v pořádku. Čekalo se na magnetickou rezonanci, která měla proběhnout následující den. Večer před tím už nás nepustili vůbec dovnitř, lékařka mi ale sdělila, že se Pavlínka velmi zlepšila, není agresivní, že v pohodě komunikovala, koukala na pohádku se sestřičkami, trochu se najedla a napila.

Požádala jsem je, aby případně zavolali,“ vypráví Pavla Hrzinová. „Ve čtvrtek ráno jsem ještě psala dětem, že mám špatný pocit, že tam snad budu muset jet. Věděla jsem, že dcera by mohla být před vyšetřením rozrušená. A chvíli na to mi volalo neznámé číslo. Lékařka mi oznámila, že Pavlínka měla pokus o vyskočení z okna a že letí vrtulníkem na traumatologické vyšetření do Ústí. Když jsem se ptala, jestli se jí nic nestalo, zase mě ujistila, že nic, že jen spadla a na hlavě ani na těle nic nemá. Okamžitě jsme tedy sedli do auta a odjeli do ústecké nemocnice,“ popisuje matka.

Teprve v Ústí se rodina dozvěděla, že Pavla utrpěla komplikovanou velmi těžkou roztříštěnou zlomeninu křížové kosti s úlomky v páteřním kanálku, kde mohou zasáhnout nervy. Je možné, že mladá žena bude mít trvalé následky.

Mohla by skončit i na invalidním vozíku. V současné době ji čeká náročná operace. „Ještě ten den jsem podala trestní oznámení. Vůbec nevím, jak k této situaci mohlo dojít. Říkali nám, že bude před rezonancí ,,přispaná", aby to zvládla. Z toho, co víme, měla vyskočit z okna kuchyňky. Vůbec nechápu, jak to, že měla možnost se tam pohybovat sama,“ diví se Pavla Hrzinová. Nad celým případem tak visí řada otazníků, které se rodina s pomocí policie snaží dopátrat.

O vyjádření jsme v pondělí požádali Ivo Chrásteckého, tiskového mluvčího Krajské zdravotní, která chomutovskou nemocnici provozuje. Ten odpověděl: „Krajská zdravotní událost v Nemocnici Chomutov ze čtvrtka 29. října — pád z výšky — prošetřuje. Již nyní však můžeme konstatovat, že informace, že pacientka měla být tou dobou přispaná před magnetickou rezonancí se nezakládá na pravdě.“

Popiska: Fotografie z bezstarostných časů: Pavla Hrzinová (vlevo) s otcem, sestrami a bratrem. Foto: Rodinný archiv

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video