Dětské svačiny: Není nad rohlík s kvalitní šunkou a sýrem

2020-11-07 09:45:00

KADAŇ (tos) – Je tomu dva roky, co se dvě kamarádky z Kadaně, Štěpánka Hanzlíčková a Veronika Rabštejnková, pustily do podnikání v netradičním oboru – vyrábějí a vozí dětem do škol dopolední svačiny. Jejich firma Dovezsváču s. r. o. ale umí vyrábět i svačiny pro dospěláky nebo připravit občerstvení „na klíč“ pro různé příležitosti. A ačkoli se traduje, že navzájem spolu dokáží lépe vyjít muži, než ženy, obě se shodují, že za celý čas nezažily vážnější spor nebo cosi podobného ponorkové nemoci.

„Jestli nám něco může pokazit společné podnikání, jsou to omezení v souvislosti s pandemií Covid-19,“ říkají „profesionální svačinářky“ s jednohlasným povzdechem. V době, kdy děti nechodí do škol a dospělí, kterým svačiny vozily do zaměstnání, pracují z domova, je drží nad vodou jen prodej svačin ve vlastní provozovně na rohu kadaňského náměstí. A také velkorysý přístup jedné z firem v průmyslové zóně Královský Vrch, společnosti Arla Plast, která každé pondělí kupuje svačiny pro zhruba padesátku svých zaměstnanců. Dalších zhruba padesát svačin prý denně prodají přímo v provozovně a o víkendech zajišťují catering na nejrůznějších akcích od dětských oslav po svatby. To stačí na zaplacení nutných výdajů a „nula od nuly pojde“.

„Je to k vzteku,“ říká Štěpánka Hanzlíčková při vzpomínce na jaro. Firma prý tehdy byla připravena udělat velký krok a vedle Kadaně, Klášterce nad Ohří a okolních vesnic začít vozit svačiny i do Chomutova. Svačinářky měly už i dvě zaměstnankyně, na které přispíval úřad práce, a vše bylo jen pár dní před spuštěním; jenže došlo k vyhlášení nouzového stavu a uzavření škol. Od té doby firma Dovezsváču přežívá se zaťatými zuby, obě pracovnice musela propustit a celý chod opět zajišťují výlučně její spolumajitelky. „Zatím nezavíráme, ale bez pomoci od státu bychom to zvládaly těžko,“ říkají.

Duo „Verča a Štěpánka“, jak se s oblibou podepisují na firemní web dovezsvacu.cz, začalo společně podnikat v roce 2018. Oběma končila mateřská, a tak přemýšlely, co dál. „Právě tehdy nás napadlo vyrábět a vozit dětem do škol svačiny. Chtěly jsme nabídnout řešení otázky, kterou zná máma asi každého školáka: >Co já tomu dítěti dám zítra do školy?<,“ vzpomíná Veronika, která má vystudovanou vyšší odbornou školu se sociálním zaměřením a žije v historickém měšťanském domě, v jehož přízemí byly nevyužité prostory. Slovo nakonec dalo slovo, kamarádky po skončení mateřské absolvovaly kurz výživových poradců a založily firmu. V začátcích jim pomohl dotační program Ústeckého kraje pro začínající podnikatele a stranou nezůstalo ani město Kadaň, které pro změnu přispívá na inovace všem, kdo podnikají v městské památkové rezervaci. Díky městu si tak firma pořídila chladicí prodejní vitrínu, nářezový stroj, rozpékací pec a šokový zmrazovač.

A co bylo v začátcích nejhorší? „Splnit povinnosti, které ukládají všemožné zákony, vyhlášky a nařízení. Neměly jsme vůbec tušení, kolik toho je! Na leccos jsme koukaly jak u vytržení,“ shodují se obě ženy. Zvyknout si musely třeba na to, aby spolu nepřicházela do styku kupříkladu očištěná a neočištěná zelenina či další vzájemně neslučitelné suroviny. „Člověk si připadal, že správně neumí ani srovnat věci do ledničky,“ směje se Štěpánka Hanzlíčková, která má inženýrský titul z ekonomie. Už vážně pak dodává, že po počátečním úleku se vše stalo otázkou zvyku a dnes věci běží zcela automaticky.

Protože svačiny vozí přímo do škol, dalším úkolem bylo zvládnutí takzvané „Pamlskové vyhlášky“, která na půdě vzdělávacích zařízení zakazuje dětem nabízet nevhodné potraviny, třeba smažené koblihy, čokoládové tyčinky, uzeniny či tučné sýry. To bylo pro obě ženy jako kvalifikované výživové poradkyně podstatně zajímavější. „Je příšerné, co – hlavně sladkého – do dětí rodiče nevědomky cpou. Ať už jde o různá přeslazená pitíčka, >čokoládové výrobky plné mléka< nebo >nejzdravější cereálie na světě<. Všechny tyhle produkty obsahují takzvané „rychlé cukry“, které sice dodají okamžitou energii, ale ta dětem dlouho nevydrží,“ zlobí se na reklamou hojně podporované výrobky Veronika Rabštejnková. Mimochodem – exkluzivně znějící slovo „cereálie“ neznamená nic jiného, než „obiloviny“.

Jak by tedy zdravá svačina měla vypadat? Dovezsváču nabízí například smetanovo­‑tvarohovou pochoutku s medem nebo třtinovým cukrem a sezónním ovocem, zapečený toust s kvalitní šunkou, sýrem a kečupem v bio kvalitě, ovocnou misku s čerstvým sezónním ovocem nebo třeba sendvič s pomazánkovým máslem, šunkou, sýrem, vajíčkem a zeleninou. Ceny jmenovaných svačinek se pohybují od 25 do 31 korun.

A co obě společnice radí bezradným maminkám jako absolutně spolehlivou a hlavně zdravou sváču? „Není nad obyčejný rohlík s kvalitní šunkou a sýrem do 30 procent tuku,“ shodují se. Jak dodávají, například tmavé pečivo není pro děti vhodné, protože je nepřiměřeně zatěžuje. Další inspiraci lze najít při návštěvě výše zmíněného webu dovezsvacu.cz.

Popiska: Kadaňské „královny svačin” Veronika Rabštejnková (vlevo) a Štěpánka Hanzlíčková prý během společného podnikání nikdy nebyly „na kordy”. A vařečky zkřížily jen kvůli focení… Foto: Dovezsváču s. r. o.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video