Březno se proměnilo v zahrádku pro potěchu oka i chuti

Redakce 2020-11-08 14:38:00

BŘEZNO (Pl) — Tady jsem si dovolil pár švestiček ze zahrádky……to je hláška z filmu Marečku, podejte mi pero. Takovou zahrádkou by měla být i obec Březno, a proto radní nechali vysázet na místech, kde se často pohybují lidé, ovocné stromy, aby občanům poskytly v parných letních dnech potřebný stín, ale i chutné čerstvé plody. Podél potoka Hutná tedy najdete švestky a višně, které měly v letošním roce svou první úrodu. Ten, kdo kolem vzrostlých stromů procházel, mohl si koncem léta utrhnout šťavnaté plody.

Nedaleko mateřské školy byly v jarních měsících zasazené keře kamčatské borůvky. Rostliny potřebují polostín a kyselou půdu. To vše jim lokalita u školky nabízí.

V novém parčíku mezi ulicí Chomutovská a sídlištěm Zahradní najdete koutek s malinami, rybízy či mladé stromky angreštu, ale i přibližně 200 hlav révy vinné. Lidé z panelových domů si mohou v době sezóny natrhat bobulové ovoce jen tak pro chuť nebo na koláč s drobenkou.

Původní odrůdy hrušní již zakořenily a najdete je podél silnice směrem ze Března ke Střezovu, do osady Holetice a Denetice. Dříve cesty mezi obce-mi byly lemovány různými ovocnými stromy, většinou však hrušněmi. Lidé z úrody dělali povidla, sušili je nebo je prostě snědli. Kdo kolem stromů procházel, mohl se občerstvit.

Ve světě nás obklopují věci, které jsou užitečné a věci, které jsou krásné. Mezi ty krásné jistě patří strom s bílým kmenem a bujnou korunou tvořenou subtilními větévkami s drobným zeleným listem. Většina z vás poznala, že se jedná o břízu, a tak skladbu listnáčů v místním parku obohatilo pět kusů břízy bělokoré. Dalších pět bříz lemuje silnici vedoucí ze středu obce směrem na Střezov.

Až budete koncem léta procházet obcí Březno, poznáte, že celá vesnice je vlastně taková zahrádka, zahrádka krásná na pohled, ale i k užitku. Na záhonech i v nádobách k tomu určených kvetou petúnie, jinde najdete dozrávající ovoce a pár švestiček z této zahrádky vám jistě udělá radost…

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video