Stromem roku se letos stala jabloň. Vrakodávný dub ve Stroupči se umístil čtvrtý

Hedvika Mašková 2020-11-06 10:30:00

Těsně pod stupni vítězů. Stroupečský veledub přezdívaný Otec lesů se v anketě Strom roku umístil na čtvrté po-zici. Získal 332 hlasů.

,,Nejsme vůbec zklamaní. Náš Vrakodávný dub je pro nás vítězem už od začátku. Ceníme si toho, že jsme se z více než padesáti přihlášených stromů umístili na čtvrtém místě,” říká Jaroslava Mangová z Okrašlovacího spolku Stroupeč, který strom do ankety navrhl, a doplňuje: ,,Je důležité, že se o stromu dozvědělo hodně lidí, a to i z okolí, kteří vůbec nevěděli, že zde památný strom roste. Návštěvnost u dubu se od té doby několikanásobně zvýšila. Přijíždějí k nám lidé z celé republiky. Dokonce i na sociálních sítích poznávám a objevuji fotografie s naším veledubem, což mě moc těší.”

Vrakodávný dub - Otec lesů je jedním z dvanácti státem chráněných stromů v lokalitě zvané Stroupeček. Je mu už 540 let! Svůj název ,,Vrakodávný” získal od vrakovitě vyhlížejících zpevňovacích obručí, které zaujaly anketní porotce. Zažil několik požárů a i přes to všechno žije a stále roste, dokonce dal vzniknout dalším mladým stromkům. 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video