Chomutov připravuje vánoční trhy. Letos však bez slavnostního rozsvícení vánočního stromu a ohňostroje

Redakce 2020-11-05 10:12:12

CHOMUTOV – Epidemiologická situace a vládní opatření zasáhnou do tradičního vánočního programu na chomutovském náměstí. V letošním roce neproběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které je spojené s kulturním programem a ohňostrojem. Chybět bude také vyhřívaný stan ve spodní části náměstí. „Velmi nás to mrzí, ale musíme program přizpůsobit aktuální situaci. Rozsvícení stromu a ohňostroj jsou tradičně spojené s několika tisíci návštěvníky v prostoru náměstí, případná zdravotní rizika vidíme jako příliš vysoká. Navíc očekáváme, že stát bude podobné akce regulovat a omezovat,” říká primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Vánoční trhy startují v Chomutově vždy se začátkem adventu. V letošním roce měly být zahájeny už v neděli 29. listopadu a to slavnostním rozsvícením vánočního stromu a oblíbeným ohňostrojem. Krizový štáb města Chomutov, který koordinuje kroky spojené s epidemiologickou situací, nedoporučil slavnostní zahájení adventních trhů v rozsahu minulých let a to zejména s ohledem na fakt, že akci pravidelně navštěvuje až 5000 lidí, kteří zaplní celý prostor náměstí. „Zvážili jsme všechna epidemiologická rizika a už nyní rozhodli, že program upravíme. Není pro nás technicky ani organizačně možné vyčkávat do poslední chvíle,” zdůrazňuje primátor Hrabáč a naráží na fakt, že příprava kulturního programu spojeného s rozsvícením stromu probíhá dlouhé týdny předem.

I ve složitých podmínkách, které přináší dnešní doba, by město rádo uspořádalo příjemné a pohodové trhy, které se v posledních letech těší velké oblibě místních, ale i přespolních návštěvníků. O definitivní podobě letošních Vánoc však rozhodnou vládní nařízení. „Zatím připravujeme variantu s více než dvaceti stánky s občerstvením a vánočním sortimentem. Budeme schopní zareagovat i na případné omezení počtu stánků nebo jejich rozestupů. A poradili bychom si i s případným pozdějším otevření celého tržiště,” říká náměstek primátora David Dinda. Město počítá také s kulturním programem a to zejména v otevřeném prostoru parčíku vedle radnice a také na menším venkovním pódiu přímo na náměstí. „Znovu připravujeme vánoční kopec na bobování pro děti, také oblíbené Kapříkování v parčíku u radnice. Na Štědrý den pak živý betlém. A možná ještě nějaké překvapení.”

Chybět bude jen velký vyhřívaný stan. „Program uvnitř stanu vyplňovaly každý den naše školy. Ty jsou ovšem zavřené a žáci tak nemohou na svých vystoupeních pracovat. Navíc očekáváme, že stát nadále bude omezovat počty osob v uzavřených prostorách,” vysvětluje náměstek primátora Milan Märc.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video