Sev.en převezme Počerady už letos

Lucie Steklá 2020-11-05 12:23:00

Praha, Počerady (tk, lus) Uhelnou elektrárnu Počerady, ležící mezi Louny a Mostem, převezme Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače od polostátní společnosti ČEZ už 31. prosince 2020. Novým majitelem se tak stane o tři roky dříve, než bylo původně plánováno. Cena má být 2,5 miliardy korun.

Sev.en Energy uvedla, že chce zmodernizovat hnědouhelnou elektrárnu tak, aby mohla být v provozu i po roce 2028, kdy mají začít platit více zpřísňující limity Evropské komise. 

,,Po vyjednávání s ČEZem koupí Sev.en Energy elektrárnu sice za vyšší cenu, ale o tři roky dříve, než bylo původně plánováno. Chceme totiž co nejdříve připravit Počerady na plnění přísných emisních limitů Evropské unie platných od roku 2021,“ řekl generální ředitel skupiny Sev.en Energy Luboš Pavlas. Podle dosavadního majitele dojde souběžně s převodem k ukončení stávající kupní smlouvy na nákup uhlí od Vršanské uhelné v objemu pět milionů tun za rok. ,,Součástí dohody je i přístup ČEZ ke kom-pletní produkci elektrárny Počerady v letech 2021 až 2023. Elektrárna dodá pět terawatthodin ročně za fixní cenu a tuto elektřinu bude ČEZ prodávat na trhu,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Na urychlení prodeje elektrárny se společnosti dohodly s ohledem na nové emisní normy Evropské unie. ČEZ na konci minulého roku nevyužil opci, aby majitelem elektrárny zůstal. Už tehdy nevylučoval, že fir-my povedou o převodu elektrárny další jednání. Změnu majitele dlouhodobě kritizují ekologové. Vadí jim zejména fakt, že Tykačova firma plánuje provozovat elektrárnu do budoucna déle než ČEZ.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video