Historie fotbalového klubu Louny: Období II. světové války a nejúspěšnější období Meteoru

Redakce 2020-11-06 23:07:00

Během druhé světové války, při německém odebírání území, byl Lounský fotbal přesunut do středočeského kraje. Tato skutečnost přinesla do Meteoru podstatné změny. Jak už bylo dříve zmíněno v kapitole Čechie Louny, klub Meteor Louny byl v dalším jednání, roku 1948, o připojení ke svému rivalovi. Na spojení opět nedošlo, Čechie hrála v nové zreorganizované soutěži a Meteor zůstal dále v III. fotbalové třídě jako klub s názvem „Spartak Louny“.

 Tento klub působil v okresních soutěžích a dostal se i do I. B třídy, z které roku 1958 sestoupil zpět. Roku 1960 přišla další nová reorganizace. Okresy Žatecka a Podbořanska se spojily v jednu společnou I. A třídu, rozdělenou do skupin A, B, C. Spartak Louny patřil do stejné skupiny jako Lokomotiva Louny, tedy do skupiny B. Počátek roku 1961 byl ve všech směrech lepší pro Spar-tak. Držel se úspěšně nejen v popředí tabulky, ale i na místě před Lokomotivou Louny. 

Obnovení samostatného Meteoru přišlo až kolem roku 1962, kdy samostatně působící nový klub jednota ČSAD Louny, hrající ještě v té době na propůjčeném hřišti Čechie, navázala na tradice klubu Meteor a spojila se s odchovanci ve Spartaku. Počátek polo-viny 20. století se stala zrodem nového klubu navazující na Meteor Louny. Novým jménem se stal „ČSAD Spartak Louny“. V sedmdesátých letech se Spartak pohyboval v okresních soutěžích. Úspěchem proto byl na jejich konci postup do I. B třídy, kde se setkal mimo jiné i s B-týmem Lokomotivy Louny. Zde se hrdě držel až do sestupového roku 1973. Bezstarostné a stálé období vy-střídaly hektické roky postupů a sestupů. Během čtyř let hrál Spartak každý rok jinou soutěž. Střídal I. B třídu a okresní přebor. V okresním přeboru po roce 1977 zůstal na poměrně delší dobu, než přišlo podobné období znovu. V roce 1979 čelil klub sestupu až do III. fotbalové třídy. Návrat zpět do okresního přeboru trval dvě sezóny. Po návratu do okresu se situace konečně na delší dobu uklidnila. V Roce 1986 Přišel postup až do I. A třídy. Spartak se ujal šance na lepší fotbal a udržel se zde až do roku 1989. Devadesátá léta ukončil a následující načal klub v okresním přeboru, kde patřil mezi nejzkušenější týmy v popředí tabulky.

V roce 1993 Meteor jako dlouholetý účastník okresního přeboru bojoval o postup. V témže roce byl však stále v soutěži kvalitnější tým, který postoupil místo něho. Následující sezóna už ale odstartovala obrovský nárůst kvality hráčů, herního projevu a i vedení celého klubu. Všechny týmy Meteoru se držely na horních příčkách tabulky. Meteor Louny neztratil během prvních šesti kol ani bod a během dvanácti kol ani jednou neprohrál. Tohoto nárůstu úspěchu a kvality fotbalu si všimli lounští fanoušci. Snad poprvé od počátku fotbalu v Lounech začali raději chodit koukat na fotbal na Meteoru. Dříve nikdo nedal dopustit na lounskou Čechii, která ale v tomto období prodělávala velký útlum. Meteor sice na první místo nedosáhl, i přes to postoupil z okresní soutěže, do I. B třídy

 Nejúspěšnější období klubu Meteor

Vstup Meteoru do I. B třídy byl suverénní. S poměrným klidem nechával všechny zkušenější kluby za sebou a vítězství nebylo problém jak na domácím hřišti tak ani ven-ku. Fotbalisté Meteoru prošli podzimní část bez jediné porážky se ztrátou pouhých čtyř bodů. Stejný průběh měl i B-tým, který přečkal zimu na prvním místě III. třídy, kde o postup bojoval s B-týmem Čechie Louny. Nekompromisní Meteor se přes zimní přípravu neuspokojil s vydařenou podzimní částí a do druhé poloviny soutěže vstoupil s výraznými novými posilami. To se pozitivně odrazilo na fungování klubu, týmu a hlavně na výsledcích. Klub byl na vrcholu ve všech směrech. Ekonomickou stránku bez problému držel věrný sponzor, který udal i jasné postupové cíle. Cíle byly splněny bez problémů a i s příjemnými bonusy. K postupu do I. A třídy přibylo vítězství poháru ČMFS, postup B-týmu do okresního přeboru a postup dorostu z okresního přeboru. Rok 1996 se zapsal jako počátek nové éry Meteoru. „Fotbalový Meteor Louny je zřejmě v současnosti nejsledovanějším klubem na okrese. Díky financím zlatokopa Gaensela můžeme v lounském okresu vídat velice kvalitní fotbalisty, kteří těm domácím pomohli doslova proletět I. B třídu”.

V následující sezóně se Meteor představil v I. A třídě, kde se mimo jiné po dlouhé době potkal i s dávným rivalem, Čechií. Soutěž to byla pro klub úplně nová a vstupoval do ní jako nezkušený nováček. Cíle však byly jasné a zdánlivý nováček dal hodně rychle najevo svými výkony, že nepatří mezi spodní týmy tabulky. Průběh celé soutěže byl pro klub snad i snadnější než sezóna předešlá. Pouze jedinkrát prohrál s týmem Trnovan v době, kdy už byl s velkým náskokem jistým postupujícím do krajského neboli oblastního přeboru.

Na hráče Meteoru čekala krajská soutěž, kde už se hrály velmi kvalitní zápasy. Nejen hráči, ale i celý klub vstoupil do soutěže zodpovědně a s vysokými ambicemi. Průběh však nebyl stejný jako v předešlých postupových letech. Výhry už nebyly tak jednoznačné a Meteor se jen krčil za nejkvalitnějšími kluby kraje. I přes tři postupové ročníky nebylo vedení klubu spokojeno s tím, že Meteor neatakuje první příčky tabulky. Ani vítězství severočeského poháru příliš nikoho neuspokojilo. Do práce s klubem se opět vložil štědrý sponzor, který přivedl nové posily a zdvojil tak každý hráčský post na dva kvalitní hráče, kteří se mohou vždy v případě nouze zastoupit. Přípravu před další sezónou zahájil Meteor s vysokými ambicemi. Příprava proběhla úspěšně, však počátek sezóny tak úspěšný nebyl. I přes to se Meteor držel v závěsu postupové příčky. Důležitá byla podpora, kterou hráči nacházeli jak v klubu, u sponzora tak i města a jeho obyvatel. Ti si více a více oblíbili chodit koukat na fotbal a tím přilákali pozornost i nepříliš silnému sousednímu klubu Čechie Louny.

Koncem první poloviny soutěže přišla i tížená spokojenost, kterou podpořil sponzor motivací k prvnímu místu na podzim, v podobě zvýšení platů hráčům. Peníze byly v té době snad ještě větší motivací než dnes a i právě proto tým přání sponzora splnil a zimní přípravu absolvoval jako půlmistr kraje. Průběh jarní části byl od začátku až do konce dramatický. Až do závěrečných kol měl Meteor pouze dva body náskok nad druhým týmem Nového Boru. V posledních kolech však Nový Bor klopýtl a náskok byl už pětibodový, který Meteor ještě v úplném závěru prohloubil a ujistil o svém postupu. Klub tímto v roce 1999 oslavil his-torický triumf a pyšnil se přivedením republikové soutěže, v podobě divize, mezi obyvatele Loun. Meteor Louny zaznamenal úspěch, který už se jen těžko opakoval. Vítězstvím krajského přeboru a postupem do republikové divize splnili fotbalisté Meteoru sen nejen sobě, ale i všem lounským fanouškům, kteří v tuto soutěž doufali.

Do zimní přípravy šel klub bez výrazných změn. Nejen výbor, ale i občané věřili, že tým, který se do divize dostal, má velkou šanci ji i vyhrát. Také sponzor v to hrdě věřil. Odrazilo se to i v jeho následujících cílech, za rok postoupit no ČFL. Celé město bylo připraveno na boje v nové soutěži. Jako na úplném počátku lounského fotbalu byl první soupeřem tým z nedalekého Rakovníku. Hned první divizní utkání, hrané na venkovním hřišti, si fotbalisté Meteoru odvezli zasloužený historický první bod. Stejně tak na první vítězství lounští fanoušci nečekali dlouho. Dočkali se ho hned v premiérovém domácím zápase, kdy zvítězili nad zkušeným týmem z Litoměřic. Vzápětí však následoval sled zápasů, kde Meteor důležité body lehce přenechával soupeřům a klesal v tabulce hlouběji a hlouběji ke dnu. Během podzimní části byl z Meteoru remízový tým. Body po remízách ho však držely nad sestupovými místy a do přípravy na další část soutěže hráči nastoupili bez výrazného stresu (spis 1998-99). Opak se však stal pravdou. V přípravě proběhlo mnoho negativních událostí, které celý průběh jarní části nenávratně ovlivnily. Z týmu odešlo mnoho hráčů a nové se nepodařilo v tak krátké době do začátku soutěže sehnat. Spolu s ni-mi klub opustil i dlouholetý mecenáš, spon-zor H. Gaensel. Fotbalisté Meteoru nastupovali ke každému utkání v sestavách po-skládaných tak, jak jen to bylo možné a během jara dokázali získat, sice hrdé ale velmi smutné, čtyři body.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video