Sociální služby Chomutov akutně shání dobrovolníky

Soňa Šímová 2020-11-09 12:49:36

CHOMUTOV — Sociální služby Chomutov shání dobrovolníky pro pomoc v Domově pro seniory na Písečné. Jak to tam nyní vypadá a co by měl takový dobrovolník splňovat? O tom jsem si povídala s ředitelkou Alenou Tölgovou.

Jaká je nyní situace se zaměstnanci Sociálních služeb Chomutov?

Ta situace se pořád mění. Měli jsme třeba ze čtrnácti pečovatelek ve službě pouze čtyři, takže dělaly jen ty nejnutnější výkony. Ze šesti lidí na rozvoz obědů nám zůstal jen jeden řidič. Neustále tedy různě měníme směny, abychom fungovali.

Od pondělí provádíme testování zaměstnanců na přítomnost nákazy způsobující onemocnění COVID-19. S velkou pravděpodobností očekáváme, že celá řada zaměstnanců bude pozitivních. Testy sice mají zhruba třiceti procentní nespolehlivost, ale jakmile vyjde pozitivita, bude muset tento zaměstnanec k lékaři na přesnější PCR test. Tam se výsledky dozvíme optimálně do tří dnů.

Ale ti lidé z pondělního testování nám tedy mohou znovu nastoupit až ve čtvrtek. To znamená, že se dostáváme do velkého problému. Tyto testy se navíc budou provádět každých pět dní. Může se tedy stát, že pozitivní z prvního odběru se nám ještě nevrátí a už budou pozitivní z druhého odběru, kteří se také nevrátí. A tak stále dokola. Je to komplikované. Potřebujeme, aby se testy dotkly co největšího počtu lidí a zároveň byly co nejobjektivnější.

Proč potřebujete dobrovolníky a co musí splňovat?

Potřebujeme je především v domově pro seniory, kde by nám pomáhali s přímou péčí u klientů. My je samozřejmě proškolíme nejen v tomto směru, ale také v elementární první pomoci. Samozřejmě jim poskytneme veškeré ochranné pomůcky.

V rámci této pomoci může dobrovolník například převlékat lůžka, převlékat klienty, omýt jim ruce nebo obličej, pomoci jim s jídlem, pitím, doprovodit je, udělat jim společníka, přečíst mu nějaké noviny, popovídat si s nimi a podobně. V domově se snažíme omezovat skupinové aktivity a věnovat se klientům individuálně. Stálý personál dělá odborné výkony a tohle už je nadstavba, kterou momentálně opravdu nestíháme. Stačí nám jakýkoliv časový rozsah, třeba i hodina denně jeden den v týdnu, jakkoliv se to někomu bude hodit, vítáme opravdu všechny.

Dobrovolník musí splňovat věk od 18 let, dále podle nařízení vlády musí podstoupit test na koronavir. Výsledek se dozví zhruba za dvacet minut a testování je nutné každých pět dní. Dobrovolníky samozřejmě nebudeme pouštět ke klientům, kteří jsou v izolaci nebo karanté ně. Ty máme momentálně v domově čtyři. Zatím se držíme.   

Nabízíte dobrovolníkům i nějaké výhody?

Samozřejmě vše je o dohodě. Jsme schopni jim dát osvědčení, že u nás vykonávali určitou praxi. Navíc v případě, že se osvědčí a projeví zájem o tento druh práce, můžou u nás potom dostat i pracovní místo. Třeba během toho dobrovolnictví někdo zjistí, že se mu ta práce líbí a vyhovuje mu a může nakonec změnit i profesní zaměření. Jako pečovatel bude mít velmi dobré pracovní podmínky a i plat. Pro maminky můžeme po dohodě zajistit hlídání dětí od tří let, které poskytujeme i našim zaměstnancům.

Mohou dobrovolníci vykonávat i jinou činnost než péči o seniory?

Myslím, že se u nás najde uplatnění pro každou pomocnou ruku. Vítáme třeba i uklízečky. Kdo se necítí na práci u klientů, může pomoci třeba vytírat chodby nebo společenské místnosti. Nemusí chodit ani na pokoje.

Kam se mohou dobrovolníci obrátit pro další informace?

Informace a nábor dobrovolníků zajišťuje personální manažerka Nina Pasecká. Telefon na ni je 728 842 114 .

Jak to vidíte v Domově pro seniory do budoucna? Jaké budou Vánoce?

Jsme optimisté. Doufám, že v listopadu se to už zlomí a v prosinci k nám snad přijde i Mikuláš. Předpokládáme, že Vánoce prožijeme tak jako vždy a klienti budou mít i přímé kontakty s příbuznými nikoliv přes sociální sítě. Samozřejmě nebudeme chtít vlnu lidí z venku, která by mohla domov ohrozit, ale s rodinami se domluvíme a budou muset dodržet základní hygienické standardy. Každopádně budeme přihlížet také k individuálním potřebám klientů. To děláme i dnes. Když je klient v nějakém horším stavu, tak návštěvy povolujeme. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video