S rozbory nejen odpadních vod z vaší čističky pomůže laboratoř v Postoloprtech

PI 2020-11-09 18:05:00

LABORATOŘ POSTOLOPRTY s.r.o. (dříve Zemědělská oblastní laboratoř) patří se svým sortimentem služeb a rozlehlým působištěm mezi největší zemědělské laboratoře na českém trhu. Je to firma s více než pětadvacetiletou historií a zaměstnává přes pětadvacet pracovníků.

Kromě poradenské činnosti nabízí rozbory půd, rostlin, krmiv, hnojiv, ovoce, zeleniny, kejd, kalů, sedimentů, vod, materiálů bioplynových stanic apod. Spolupracuje s výzkumnými ústavy a vysokými školami. Jejich zákazníky jsou převážně subjekty se zemědělskou prvovýrobou, ale také státní instituce, výzkumníci, školy, města i zahrádkáři.

„Od počátku podnikání vlastníme pověření Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Brno k odběrům vzorků a laboratorním analýzám. Pro tyto činnosti jsme dále akreditováni Českým institutem pro akreditaci, což je nezbytné například pro stanovení těžkých kovů v ovoci, zelenině, půdě, kompostech, rozborů vod, apod.,“ řekl nám jednatel společnosti Jiří Malý.

Regionální zástupci jsou akreditovanými vzorkaři a dle dohody zajišťují dopravu a odběry vzorků pro požadovanou analýzu.

Díky používání moderních laboratorních přístrojů dodávají přesné a rychlé výsledky analýz.

Velkou váhu přikládají preciznímu zemědělství, pro nějž jsou využívána data ze satelitů a vlastních bezpilotních letadel, kterými snímají zemědělské pozemky, stav porostu, ale také stavby a nemovitosti.

Mezi služby, které LABORATOŘ POSTOLOPRTY s.r.o. nabízí, patří i akreditované odběry a analýzy vod domácích čističek odpadních vod. „Zákon ukládá majitelům a provozovatelům čističek odpadních vod dvakrát ročně provádět rozbory vypouštěných vod a ty dokládat na životní prostředí.“, vysvětluje povinnosti majitelů čističek J. Malý. Tento rok za analýzu odpadních vod v laboratoři zaplatíte 1 400 Kč s daní včetně odběru a dopravy. „Odbor životního prostředí příslušného úřadu může za neakreditovaný odběr a chybějící analýzu majitele ČOV sankcionovat,“ říká jednatel laboratoře v Postoloprtech.

Obdobné je to i se septiky a jímkami. Lidé podle zákona o vodách musí své žumpy pravidelně vyvážet do čističek odpadních vod a doklady k tomuto vývozu splašků schovávat pro možnou kontrolu.

Jímka na odpadní vody (žumpa) je nepropustná nádrž (beton, plast), ve které jsou odpadní vody shromažďovány a dále vyváženy. Jímka musí být vodotěsná, odpadní vody z ní nesmí prosakovat, nebo samovolně vytékat. „V žádném případě se nesmí odpadní vody vyvážet na pole, jako se to tradovalo a dělalo řadu let,“ připomíná Jiří Malý.

Čistírna odpadních vod je nepropustná nádrž rozdělená na dvě nebo tři komory. Odpadní vody protékají jednotlivými komorami a působením bakterií dochází k jejich částečnému čištění a usazování kalu. Na základě povolení (kolaudace) mohou být za stanovených podmínek z čistírny vypouštěny odpadní vody buďto do obecní kanalizace, nebo do podzemních vod pomocí trativodu či zasakovacích systémů.

LABORATOŘ POSTOLOPRTY s.r.o. provádí i rozbory pitné vody ke kolaudaci či z vlastních studní. Zkrácený akreditovaný laboratorní rozbor stojí zhruba tisíc korun.

Další nabídkou služeb laboratoře jsou rozbory půd pro zahrádkáře. „V poslední době je těchto rozborů relativně méně, ale většina zahrádkářů svoje záhonky spíše přehnojuje, což zemině nepřeje a zvyšuje se tím i obsah škodlivých dusičnanů v zelenině i ovoci,“ dodává Malý.

Pro bližší informace navštivte webové stránky www.zol.cz, nebo volejte na tel. 415 784 310. „Děláme precizní služby,“ dodává nakonec jednatel J. Malý. (PI) 

Napsal(a): PI

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video