Mateřinka ve Veltěžích se zapojila do projektu ,,Skutečně zdravá škola“

Lucie Steklá 2020-11-12 15:59:00

Veltěže (lus, szš) Školka ve Veltěžích se před nedávnem zapojila do programu Skutečně zdravá škola. ,,Když jsme paní ředitelku Evu Hübelovou v programu vítali, větší nadšení jsme nezažili. Její elán je zřejmě nakažlivý, protože blog na našich stránkách doslova zasypala aktivitami, které ve školce podnikají,“ uvádí autoři programu Skutečně zdravá škola.

Nejnovějším zdravým počinem veltěžské školky je Zamykání zahrádky. Bez debat uzamykání školní zahrádky je ve Veltěžích vždy spojené s návštěvou víly Podzimničky, ovšem ta letos místo osobní návštěvy posla-la svoji sestřenici Podzimnici. ,,Nám Smíškům tento fakt ovšem vůbec nevadil, proto-že i tak jsme si s Podzimnicí užili spoustu her, soutěží a dokonce s námi opékala naše sladká, červená jablíčka. Na tom jsme si my děti pochutnaly nejvíce. Jarmilka udržovala oheň a i tak sladká jablíčka proměnila po-mocí skořicového cukru ve sladký štrúdl. Na školní zahrádce nás čekaly i práce spojené s podzimem, jako je úklid našich hraček, dopravních prostředků i hrabání listí. To se ovšem nejen nám dětem vymklo z kontroly a spontánně vznikla listová válka. Listovou palbu řídila sestřenice Podzimnice společně s naší milou učitelkou Lucinkou,“ shrnula akci školky ředitelka Eva Hübelová.  

V Mateřské škole Veltěže dokazují, že i přes těžké a nelehké období při šíření koronaviru si ve školce mohou udělat krásné dopoledne a všechny starosti nechat za branou školky. Protože spolu je jim ve školce nejlépe. Vnímáte to stejně? Vytvořili příjemné pro-středí, kde se cítí dobře. A to dětskému zdraví prospívá.  

Zdraví ve školce ve Věltěžích podporují. Pěstováním vztahu k jídlu, smysluplným vyučováním, rukoděním. Paní ředitelka Eva Hübelová k programu Skutečně zdravá škola odpověděla na několik otázek.

Je pro zdravé prostředí školky jídlo důležité? Jak děti podporujete v objevování tohoto tématu a prožívání radosti s ním spojeného?

Naším pozorováním při stravování dětí ve školce jsme si během naší pedagogické praxe všimli, že i v naší jídelně se občas plýtvá jídlem a děti své porce nedojídají a vracejí je. Jídlo ve školní jídelně se neliší školka od školky. Proto jsme se jako tým společně rozhodli, že uděláme maximum, abychom tuto situaci zlepšili a děti si jídla zamilovaly. I když paní kuchařka Jarmilka vaří jídla s chutí a úsměvem, přesto se dělí u našich dětí jídla na oblíbená či neoblíbená. Snažíme se dětem nabízet jim známé jídla, ovšem s námi zdravými potravinami.

Chceme přispět ke zdravému životnímu stylu dětí a snažíme se o dodržování zdravé, plnohodnotné, vyvážené a pestrobarevné stravy. Naše motto v kuchyni zní : „Děti do jídla nenutíme, ale vedeme děti k tomu, aby každé jídlo alespoň ochutnaly.“ To, že se nám něco nelíbí na pohled, neznamená, že nám nebude chutnat. Naše paní kuchařka se snaží, aby námi podávaná jídla lahodila nejen chuti, ale i oku.

Zkoušíte doplňkové aktivity?

Rozhodli jsme se vyzkoušet pomocí doplňkové aktivity s názvem „Smíšek kuchařem“ zjistit jaká jídla jsou u dětí oblíbená, která milují - každé dítě má možnost se stát na je-den den kuchařem. Do společné aktivity jsme zapojily maminky, které s dětmi sestaví jídelníček dle svého přání na celý den (přesnídávka, polévka plus hlavní chod, svačina). Paní kuchařka v dané dny připravuje pokrmy dle přání dětí jen ve zdravém životním stylu - zdravá pizza, hranolky z brambor v troubě i domácí hamburger s domácím dipem místo tolik oblíbené tatarky.

Pomocí této aktivity zjišťujeme, jaká jídla mají děti nejraději, a ukazujeme dětem, že i oblíbená jídla mohou stejně chutnat ovšem za použití zdravých a čerstvých surovin.

Zapojujete také hry?

Společně s dětmi, ať hravou či řízenou činností, vedeme děti ke kladnému vztahu k jídlu, jako je např.: námětová hra ,,Na kuchaře“ a pomocí doplňkové aktivity s názvem „Kuchtík“, kde mají možnost si děti samy vyzkoušet různé druhy pomazánek, ale i připravit ovoce a zeleninu formou kreativního tvoření dětí, jako je např. ovocný špíz, ježek z ovoce atd. Hotové pokrmy společně ochutnávají. Touto formou se snažíme, aby děti získaly trochu jiný vztah a uvědomily si, jak jsou potraviny vzácné a že je potřeba si jich vážit, a ne s nimi plýtvat.

Pěstujete s dětmi něco na zahrádce?

Děti od jarních měsíců pěstovaly na naší zahrádce bylinky, které si potom mohly ochutnat, očichat. Samy děti si bylinky volily jako příchuť do námi nabízené kohoutkové vody. Nyní, když je období bez čerstvých bylinek - volíme a nabízíme dětem do kohoutkové pitné vody různé druhy ovoce. V podzimním a zimním období děti společně odšťavňují citrusy a chystáme se společně zakoupit i moštovač pro výrobu různých moštů. Děti mají možnost si ovoce nejen vybrat, ale i nakrájet. Naše děti ví, že jídlo a pití může být zdravá zábava.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video