,,Drželi jsme se svého přesvědčení, rozhodčí jsme neplatili a nebyli tak v Berbrově přízni,” říká předseda lounského FK

Lucie Steklá 2020-11-12 20:07:00

Louny (lus, fk) ,,Věděli jsme, že kluby, včetně toho našeho, které nesouhlasí s praktikami Romana Berbra, nemohou v dohledné době ovlivnit jeho postavení ve FAČRu. Měl to až moc dobře pojištěné a jakékoliv pokusy o změnu byly tvrdě potrestány. Jediný kdo mohl něco změnit, byla Policie ČR a to se potvrdilo,“ říká předseda Fotbalového klubu Louny Pavel Domecký.

Lounský klub, který v letošním fotbalovém ročníku hraje celostátní soutěž - divizi skupiny B - má s rozhodčími bohaté, bohužel negativní, zkušenosti. A fotbal na celostátní úrovni se podle Domeckého v Lounech dělal s velkými problémy. ,,Náš klub trpěl příkoří od rozhodčích v divizních soutěžích. Ať nahlas nebo potichu jsme skřípali zuby, co se zase stane při mistrovských utkáních této soutěže. Většina rozhodčích, kteří nás pískali, to dělali s nechutí, protože u nás jim nic nekáplo a jezdili k nám za trest, i když my jsme se k nim chovali dobře a nedělali žádné problémy,“ přiblížil P. Domecký zkušenosti z divizních utkání. Mnoho fandů, hráčů, bývalých i současných rozhodčích se na vedení klubu často obracelo: ,,Dělejte něco, už nás to nebaví, pořád prohráváte, jak vás ti sudí řežou.“ Lounský klub si byl vědom, že mají pravdu, ale jak říká jeho předseda, klub se držel svého přesvědčení! „Žádné úplatky jim nedáme! I když nás ně-kolikrát nepřímo vyzývali k podplácení otázkami typu: Dnes potřebujete body, co s tím uděláte? My jsme však necouvli,“ přibližuje P. Domecký a dodává: ,,A to nemluvím o různých až překvapivých výsledcích, které mě samotného překvapily. Na utkání se sází, a tak se výsledky ovlivňovaly, jak se to hodilo. A tak mě mile potěšilo, že se na to přišlo a vyplavalo na povrch. Všechny, kteří to provozovali takto nepoctivě, je třeba potrestat a odstranit doživotně z fotbalu. Ono jim totiž nestačí, že berou peníze za funkce ve FAČRu, nebo za pískání, ale berou úplatky a ještě výsledky ovlivňují a sází na ně.“

Mnoho uplácených rozhodčích mají podle P. Domeckého na svědomí i funkcionáři klubů, kvůli lepším výsledkům jejich týmu. ,,Kdyby radši investovali tyto vyhozené peníze do vybavení klubu, výchovy mládeže aj. Vše ovšem vychází z vedení fotbalu, které nepřímo kluby nutí, nepoctivosti podporují a sami provozují. Jsem rád, že tyto praktiky vyplavaly na povrch a viníci budou náležitě potrestáni. Myslím, že jsem neřekl nic nového a že všichni funkcionáři oddílů a rozhodčí to vědí, ale nikdy to neřekli nahlas, anebo jen někteří. Ostatní se báli, možná ne kvůli sobě, ale vůči odpovědnosti ke svým klubům,“ shrnul své vyjádření k situaci ve FAČRu předseda lounského fotbalového klubu. 

Zkušenosti s ovlivňováním zápasů mají Louny z divize bohaté. Letošní start do soutěže se týmu povedl, pak ale nastal velký propad tabulkou a před přerušením sezony se Louny usadily na dvanácté příčce. Mohlo ale být lépe. O body tým ale přišel nejen kvůli nečekaným zraněním několika hráčů týmu. Druhým důvodem byli právě rozhod-čí. ,,Během podzimních utkání na nás bylo odpískáno pět pokutových kopů. Přitom to byly vyrovnané zápasy. ,,Neplatíme sudí, nejsme kamarádi s příznivci Romana Berbra. Zápasy, které byly podle nás ovlivněné rozhodčími, byly s Chomutovem, Meteorem Praha, Neratovicemi. Ještě musím zmínit domácí zápas se Slaným. Ten byl ovlivněn jak ze strany rozhodčích, tak i naší velkou marodkou,“ řekl předseda lounského fotbalového klubu.

V podobné situaci jsou i ligové Teplice, které se veřejně vymezují vůči vedení svazu. Za to jsou „trestány“. Oba kluby věří, že se po kauze ,,Berbr“ situace v českém fotbalu změní. ,,Doufám že se situace změní. Musí se ale vymýtit všichni, kteří byli do jeho systému zapojeni. Souhlasíme s Teplicemi a jejich nekompromisním postojem vůči FAČRu, musí se ale zachovat řízení soutěží i chod FAČRu,” uzavřel P. Domecký.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video